Kuka on Karmapa?

 

Buddhalaisuus vakiintui Tiibetiin kuningas Songtsen Gampon hallituskaudella 600-luvulla ja 700-luvulla se juurtui toden teolla. Kaksi suurta intialaista mestaria, Padmasambhava ja Shantarakshita auttoivat kuningas Trisong Detseniä tuomaan dharmaa Tiibetiin ja kääntämään Buddhan opetuksia tiibetin kielelle. Vuosisatojen kuluessa syntyi neljä buddhalaisuuden valtavirtaa, tiibetinbuddhalaisuuden neljä pääkoulukuntaa: nyingma, kagyu, sakya ja gelukpa. Niiden kaikkien alkulähde on Buddha Shakyamuni. Tiibetissä kunkin koulukunnan perustaja on eri henkilö, ja heistä jokaisella on yhteys tiettyihin intialaisiin perinteisiin.

 

Karma kagyu -perinne ja Karmapat

 

Tiibetinbuddhalaisuuden kagyu-koulukunnan alkuperä liittyy Buddha Shakyamuniin suuren intialaisen joogin, Tilopan kautta (988–1069). Hän opetti tunnettua intialaista mestaria nimeltä Naropa. Naropan oppilas Marpa – arvostettu tiibetiläinen kielenkääntäjä – siirsi perinteen Milarepalle, joka oli Tiibetin kuuluisin joogi. Tämän pääoppilas oli Gampopa, joka välitti perinteen Dusum Khyenpalle (1110–1193), ensimmäiselle Karmapalle.

17. Karmapa Ogyen Trinley Dorje, s. 1985.

 


Karmapa on tiibetilänen nimitys ja tarkoittaa ”häntä, joka toteuttaa buddhatoimintaa” tai ”kaikkien buddhien toiminnan ruumiillistumaa”. Tiibetinbuddhalaisessa perinteessä valaistuneet opettajat, joita sanotaan tulkuiksi, syntyvät tietoisesti uudelleen opettaakseen dharmaa. Toisiaan seuraavien jälleensyntyneiden lamojen käytäntö luostarilaitoksissa ja uskonnollisissa asemissa alkoi ensimmäisestä Karmapasta ja se on jatkunut Tiibetissä yli 800 vuotta. Tässä perinteessä Karmapat ovat tähän mennessä jälleensyntyneet 17 kertaa ja heillä kaikilla on ollut johtava asema tiibetinbuddhalaisten opetusten säilyttämisessä ja levittämisessä.

 

Opetuksistaan, suuresta oppineisuudestaan ja kirkkaasta oivalluksestaan kuuluissa Karmapoissa ruumiillistui buddhalaisuuden korkein ihanne – kokonaan kaikkien elävien olentojen hyödyksi omistettu elämä. Satojen vuosien ajan Karmapat ovat epäitsekkäästi ja taitavasti opettaneet tietä täyteen valaistumiseen, niin kuin Buddha teki yli tuhat vuotta aiemmin.

 

Karmapan rooli

 

Sekä historiallinen Buddha Shakyamuni että Guru Rinpoche, joka toi buddhalaisuuden Intiasta Tiibetiin, ennustivat, että tulossa on mestari nimeltä Karmapa. Vuosisatojen ajan Karmapat ovat tehneet työtä valaistumisen saralla. He ovat työskennelleet helpottaakseen ja poistaakseen kärsimyksiä ja tuodakseen onnea ja tyytyväisyyttä kaikille eläville olennoille. Karmapan tavoite on ilmentää ehdotonta myötätuntoa suoralla, helposti lähestyttävällä tavalla.

 

Satojen vuosien ajan maallikot ja luostareiden väki kaikkialta Tiibetistä on hakenut Karmapoilta henkistä tukea, suojaa ja korkeinta ohjausta. Perinteisesti sanotaan, että Karmapa saavutti valaistumisen monta maailmankautta (aionia) sitten Buddhana nimeltä Shenphen Namrol. Hänen pyhyytensä 17. Karmapa, Ogyen Trinley Dorje, on johtava tiibetiläinen mestari nykypäivän tiibetiläisessä historiassa. Hän on työskennellyt väsymättä buddhalaisuuden eteenpäin viemiseksi niin Tiibetin sisä- kuin ulkopuolellakin. Nyt Hänen pyhyytensä asuu väliaikaisesti Gyuton luostarissa Dharamsalassa, missä hän ottaa vastaan Karmapa-linjan täydellistä perinteensiirtoa. Tuhannet tiibetiläiset, intialaiset, nepalilaiset, bhutanilaiset, aasialaiset ja länsimaalaiset vierailevat Hänen pyhyytensä luona ympäri vuoden. Hänen pyhyytensä tapaa ihmisiä ryhmä- ja yksityisvastaanotoilla ja korkeammat lamat saavat häneltä harjoitusohjeita erityistapaamisissa.


Karmapan syntymä ja nuoruusvuodet (1985–1992)
 

Vuonna 1985 Itä-Tiibetin Lhatokissa asuvaan paimentolaisperheeseen syntyi lapsi. Kuukausia ennen hänen syntymäänsä äiti Loga näki ihania unia. Yhdessä niistä kolme valkoista kurkea tarjosi hänelle jugurttia täynnä olevan maljan, jonka päällä oli loistava kullanvärinen kirjain. Linnut kertoivat, että Guru Rinpoche lähetti maljan, ja kirjain merkitsi hänen lapsensa tunnistamista henkiseksi opettajaksi. Toisessa unessa kahdeksan onnea tuottavaa vertauskuvaa säteili hänen sydämestään sateenkaarivaloa.

 

Isä Döndrup muistaa sateenkaaret, jotka ilmestyivät teltan ylle syntymää edeltävänä iltana auringon jo mentyä mailleen. Poika syntyi tuossa teltassa seuraavana aamuna ilman vaikeuksia juuri ennen auringon nousua ja samalla käki istahti teltan harjalle kukkuen tervehdyksen aamunkajolle. Kotilaaksossa kaikui salaperäinen musiikki, ääni joka syntyy, kun suuriin kotilonkuoriin puhalletaan. Soitto kuultiin yleisesti, vaikkei soittajaa näkynyt. Tuntemattomia kukkia puhkesi kukkaan ja kolmen auringon haloilmiö näkyi halki Itä-Tiibetin. Tiibetissä sellaisia tapahtumia pidetään hyvinä enteinä siitä, että valaistunut opettaja on syntynyt.

 

Nuori paimentolainen sai nimekseen Apo Gaga. Hänen varhaisvuotensa olivat täynnä siunausta, mutta aluksi lapsi ei puhunut yhteydestä Karmapoihin. Vuonna 1992, kun hän oli seitsenvuotias, hän kuitenkin pyysi perhettään siirtämään paimentolaiskotiaan laaksosta toiseen. Sitten hän kertoi vanhemmilleen arvoituksellisesti, että hän odotti matkustavien munkkien vierailua. Hän pakkasi muutamia vaatteita erityisen lemmikkivuohensa selkään ja sanoi: ”Nyt olen valmis lähtemään luostariini. Olisi hyvä jos voisin ottaa mukaani muutamia lahjoja Kalekin luostarista”. (Hän oli kasvanut siellä nuorena munkkina.)


Pian sen jälkeen kun Apo Gagan perhe oli asettunut uuteen paikkaan, 16.
Karmapan seuraajat saapuivat sinne ohjeenaan 16. Karmapan jättämä ennuskirje. Apo Gagan syntymä ja elämän yksityiskohdat sopivat kirjeessä esitettyihin ennusmerkkeihin. Miten lapsi nimeltä Apo Gaga löydettiin vuonna 1992 ja miten vakuututtiin siitä, että hänestä tulisi 17. Karmapa Ogyen Drodul Trinley Dorje?


Jälleensyntynyt viisaus: 17. Karmapan löytäminen
 

 

Edellinen Karmapa, Rangjung Rigpe Dorje oli eräs buddhalaisen maailman kunnioitetuimpia opettajia. Hän oli myötätunnon ja itsevarmuuden säde tiibetiläisille ja voitti puolelleen väkijoukkojen sydämet Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

 

16. Karmapa kuoli vuonna 1981 lähellä Chicagoa Yhdysvalloissa pitkään sairastettuaan. Hänen kuoltuaan oppilaiden vastuulle jäi jatkaa hänen työtään ja erityisesti löytää ja kruunata 17. Karmapa.

 

Jotta perinne siirtyy seuraavalle mestarille, läheiset oppilaat tunnistavat mestarin uuden jälleensyntymän. Ainoana kaikkien jälleensyntymäketjujen joukossa Tiibetissä Karmapa antaa avainoppilaalle ohjeet, kuinka seuraava Karmapa paikallistetaan. Melkein aina ohjeet on annettu kirjeenä, joka kuvaa yksityiskohtaisesti Karmapan seuraavan syntymän olosuhteita. Tämä ennuskirje on avain seuraavan Karmapan tunnistamiseen.

 
     Tai Situ Rinpoche ja nuori Karmapa.
   

 

Hänen pyhyytenä 16. Karmapa kirjoitti juuri tällaisen kirjeen. Ennuskirje löydettiin lopulta suojelusamuletista, jonka Hänen pyhyytensä oli antanut yhdelle ’sydänpojistaan’, Tai Situ Rinpochelle, joka oli seuraavan Karmapan etsintäpartion jäsen. 19. maaliskuuta 1992 Karmapan neljä perillistä, Shamar Rinpoche, Situ Rinpoche, Jamgon Kongtrul Rinpoche ja Gyaltsap Rinpoche tapasivat tarkastellakseen kirjettä, jossa luki näin:

 

         
   

”EMAHO (kuinka ihmeellistä).

Itseoivallus on aina autuasta:

dharmadhatu on vailla keskusta ja reunaa.

 

Täältä pohjoiseen, idässä Lumen maassa on paikka

missä jumalainen ukkonen leiskuu itsestään,

kauniilla paimentolaisseudulla, jolla on lehmän merkki,

menetelmä on Döndrub ja viisaus on Lolaga.

Sen vuonna syntyneenä, joka käyttää maata,

ihmeellisen kauaskantavan valkoisen soinnin myötä –

tämä on se, joka tunnetaan Karmapana.

Valtias Donyö Drupa tukee häntä.

 

Ei-lahkolaisena hän täyttää kaikki ilmansuunnat.

Pysymättä läheisenä yksille ja kaukaisena muille

hän on kaikkien olentojen suojelija.

Buddhadharman aurinko, joka on hyödyksi muille, loistaa aina.”

 

   
         

Heti kun ennuskirje oli löydetty, ruvettiin suunnittelemaan miten 17. Karmapa löydettäisiin. Etsintä alkoi Rumtekin luostarin pohjoispuolelta Itä-Tiibetistä kirjeen ohjeiden mukaisesti: Täältä pohjoiseen, idässä Lumen maassa…


Kirjeen ohjeet jatkuvat:

…missä jumalainen ukkonen leiskuu itsestään,

kauniilla paimentolaisseudulla, jolla on lehmän merkki,

menetelmä on Dondrub ja viisaus on Lolaga.

 

Etsintäpartio meni Bakorin kylään (”ba” tarkoittaa tiibetiksi lehmää) lähellä Khatokgaria Lhatokin maakunnassa (”lha” on jumala tai jumalainen ja ”thok” tarkoittaa leiskuntaa). Sinne saapuessaan he esittivät peitetarinan ja kertoivat tulleensa Intiasta tuomaan kirjeitä ”herra” Logalle. Oliko kylässä ketään sen nimistä? Heille kerrottiin, että kylästä löytyi sen niminen nainen. Yksi kirjeen tärkeä yksityiskohta vahvistui näin. He kysyivät hänen miehensä nimeä ja saivat kuulla että hän on Döndrup. Menetelmä tarkoittaa isää ja viisaus äitiä.

 

Sen vuonna syntyneenä, joka käyttää maata,

ihmeellisen kauaskantavan valkoisen soinnin myötä –

tämä on se, joka tunnetaan Karmapana.

 

Heille kerrottiin, että pariskunnalla on pieni poika, joka syntyi puuhärän vuonna (puu kasvaa maasta ja härällä kynnetään maata), ja että syntymään liittyi monia ihmeellisiä merkkejä. Ihmeellisen kauaskantavan valkoisen (kotilonkuoren) sointi oli niistä yksi.

 

Kun etsijät saapuivat Bakoriin, he kuulivat, että Döndrubin ja Logan kahdeksanvuotias poika odotti heitä. Hän oli istuttanut puita viikkojen ajan ja suorittanut erityisiä siunausrituaaleja valmistellen lähtöään, joka tapahtuisi pian.

 
      Döndrup ja Lolaga, Karmapan vanhemmat.

 

Valtias Donyö Drupa tukee häntä.

 

16. Karmapa antoi Tai Situ Rinpochelle nimen Pema Donyö Drup, ja hän kantoi suojanaan Karmapan ennuskirjeen sisältänyttä amulettia. Lisäksi suuri terton Chögyur Dechen Lingpa ennusti 1800-luvulla, että 17. Karmapan ja Tai Situpan mielet ovat yhtä ja että sitä kautta Buddhan oppi kukoistaa ja kantaa hedelmää, joka on Gampopan perinteen ydin.

 

Kun etsijöiden etujoukko oli sitten löytänyt 17. Karmapan, he seurasivat häntä läheiseen Kalekin luostariin. Sillä aikaa Tai Situ Rinpoche ja Gyaltsap Rinpoche odottivat Intian Sikkimissä Rumtekin luostarissa uutisia etsinnöistä. Kun hyvät uutiset Tiibetistä tulivat, he lähtivät Dharamsalaan tapaamaan Hänen pyhyyttään Dalai Lamaa ja pyytämään hänen vahvistustaan löydetystä lapsesta.


Kun Situ Rinpoche ja Gyaltsap Rinpoche saapuivat Dharamsalaan, he kuulivat, että Dalai Lama oli mennyt Brasiliaan. Niinpä he kertoivat etsinnän yksityiskohdista, pyhästä kirjeestä ja Guru Rinpochen ennustuksista. Dalai Lama vahvisti, että on soveliasta vahvistaa Apo Gaga 16. Karmapan jälleensyntymäksi.

 

Dalai Lama kirjoittaa kesäkuussa 1992 näin:

 

” Karma Döndrubille ja Logalle (tiibetiläisen kalenterin) puuhärän vuonna syntynyt poika vastaa (edesmenneen Karmapan jättämää) ennuskirjettä ja hänet tunnistetaan täten 16. Karmapan jälleensyntymäksi. Rukoilen hänen hyvinvointinsa ja toimintansa onnistumisen puolesta.” – Dalai Lama
 

Vahvistus oli ilouutinen Kalekin luostarissa, missä etsintään osallistuneet Akong Tulku Rinpoche ja Sherab Tarchin ojensivat Karmapalle kultakirjaillut vaatteet sekä Intiasta tuodut pyhitetyt lahjat. Myös vanhemmille annettiin lahjoja kiitoksena huolenpidosta.

Hänen pyhyytensä Karmapa siirtyi nyt seurueineen Tsurphun luostariin, joka on Karmapoiden pääluostari Tiibetissä. Edellinen Karmapa oli paennut sieltä vuonna 1959 ja sen jälkeen luostari oli ollut vailla johtajaansa. Sana kiiri ja väkijoukot kokoontuivat suurella ilolla. Tuhannet ihmiset tervehtivät Karmapaa innostuneesti myös seremoniassa, jossa hänet kruunattiin myöhemmin samana vuonna.

 
     Tukanleikkuuseremonia Jokhangissa.
 

About 17th Karmapa's Birth (video)

Tsurphussa Karmapa ryhtyi opiskelemaan buddhalaista mielen tiedettä, rituaaleja ja pyhiä taiteita kuten temppelitansseja. Hän otti vastaan satoja vierailijoita joka päivä, sekä tiibetiläisiä että ulkomaalaisia. Vähitellen hän alkoi antaa voimansiirtoja ja osallistua luostarin rituaaleihin.

Noin kymmenvuotiaana Hänen pyhyytensä tunnisti tunnettujen opettajien kuten Pawo Rinpochen, Jamgon Kongtrul Rinpochen ja Dabzang Rinpochen jälleensyntymät.

Ensimmäinen opetuspuhe v.1998

Karmapa tanssii lamatanssia.  

 

 

 

 

 

Karmapa pysytteli Tsurphussa, kunnes hän vuoden 2000 alussa kaikkien hämmästykseksi ja maailman suureksi iloksi saapui Intian Dharamsalaan, missä hän tapasi Hänen pyhyytensä 14. Dalai Laman.

   

Elämä Intiassa

Karmapan saapuminen Dharamsalaan aiheutti valtavan mediakohun ympäri maailmaa.
Hänestä uutisoivat mm. BBC, CNN, NBC, ABC, CBS, The Economist, Newsweek, Time, The New York Times, The Times of India, The Hindustan Times ja suuret uutistoimistot.

 

 

 

 

 

 

 

Karmapa antoi haastattelun (engl.) tiedotusvälineille vuonna 2000 , pian sen jälkeen kun hän oli paennut Tiibetistä. Hän oli silloin 14-vuotias.

   

Hän vastasi myös dharmaoppilaiden kysymyksiin (suomennettu).

 

Mm. Tai Situ Rinpoche ja Gyaltsab Rinpoche yhdessä monien korkeiden kagyu-mestareiden, lamojen ja maallikko-oppilaiden kanssa tulivat Rumtekista toivottamaan Karmapan tervetulleeksi. Hänelle tarjottiin väliaikaista majapaikkaa Gyuton tantrisesta yliopistosta Siddhbarista, joka sijaitsee 30 minuutin ajomatkan päässä Dharamsalasta.

 

 

 

 

 

 

Gyaltsab Rinpoche, Situ Rinpoche, Dalai Lama, Karmapa, Thrangu Rinpoche ja Bokar Rinpoche vuonna 2000.

   

 

Hänen pyhyytensä 17. Karmapa on opiskellut ankarasti ja halltisee sutra- ja tantraopetukset. Hänellä on ollut opettajinaan nykyajan suuret kagyumestarit, mukaan lukien pääopettaja, apotti Khenchen Thrangu Rinpoche, retriittimestari Bokar Rinpoche, vajramertari Tenga Rinpoche sekä suuri oppinut ja joogi Khenchen Tsultrim Gyamtso Rinpoche. Hän on saanut olennaiset mahamudra- ja tantriset perinteensiirrot pääopettajiltaan, kunnianarvoisilta Tal Situ Rinpochelta ja Goshri Gyaltsab Rinpochelta. Hänen ympärillään on joukko nuoria khenpoja, acharyoja ja rinpocheja, jotka tukevat häntä buddhalaisen filosofian opinnoissa ja antavat lukemistransmissioita (lung).

 

 

Opiskelun ja dharmaharjoitusten lisäksi hänen aikatauluunsa kuuluu eri uskontoja edustavien johtajien tapaamista sekä muiden niin idästä kuin lännestäkin saapuvien vierailijoiden vastaanottoja. Hän antaa julkisia opetuksia ja perinteensiirtoja. Vuodesta 2001 alkaen hän on vieraillut säännöllisesti Buddha Shakyamunin pyhillä paikoilla ja johtanut vuosittaista maailmanrauhan puolesta järjestettyä suurta rukousjuhlaa kagyu monlamia Bodhgayassa.

Gyaltsab Rinpoche ja Karmapa kagyu monlamissa.

 

 

Syyskuussa 2001 Karmapa teki kiertueen Ladakhissa ja vieraili alueen buddhalaisissa luostareissa. Hän johtaa myös vuosittaista väittelytilaisuutta, joka järjestetään syksyisin. Tilaisuus on nimeltään Karma Gön Chö, ja seminaariin kokoontuu osanottajia kaikista kagyu-luostarikouluista. Lokakuussa 2004 johti kunnianarvoisan Bokar Rinpochen hautajaisseremonioitaan hänen luostarissaan Mirikissä, Intian Darjeelingissa. Kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat sinne Sikkimistä, Bhutanista, Länsi-Bengalista ja Nepalista vastaanottamaan Karmapaa. Hän johti myös muistojuhlaa seuraavana vuonna ja sai samanlaisen innostuneen vastaanoton.

 

Syyskuussa 2002 Hänen pyhyytensä oli Maha Bodhi Societyn päävieraana Kolkatassa ja sen jälkeen Hänen pyhyytensä Dalai Laman vieraana Mind and Life -konferenssissa Dharamsalassa. Tammikuussa 2005 hän kokosi yhteen kaikki tiibetinbuddhalaisten perinteiden johtajat rukoilemaan maailmanrauhan puolesta.

 

Vuonna 2005 Hänen pyhyytensä teki myös historiallisen vierailun Etelä-Intian huomattavimpiin tiibetinbuddhalaisiin luostarilaitoksiin, missä hänen läsnäoloaan kunnioittivat kagyu- nyingma. ja geluk-perinteiden keskeisimmät mestarit. Hän antoi opetuksia useissa luostareissa ja tiibetiläisissä siirtokunnissa mukaan lukien Gandenin, Drepungin and Seran luostarit, jossa hän antoi mieleenpainuvia opetuksia ja neuvoja tuhansille munkeille, apoteille ja gesheille.

                                                                                                                              
Tammikuussa 2006 Hän oli päävieraana 2550. Buddha jayanti -juhlissa Bodhgayassa Intian Maha Bodhi seuran vieraana. Hän oli myös päävieras huhtikuussa New Delhissä pidetyssä maailmanlaajuisessa rauhankonferenssissa huhtikuussa 2006.

 

Keväällä 2008 Karmapa teki ensimmäisen vierailunsa länsimaihin, Pohjois-Amerikkaan. Vuonna 2009 hän on keskittynyt erityisesti ympäristökysymyksiin.

 

Vuodesta 2010 Karmapan opetuksia on seurattu suorina lähetyksinä internetin kautta ja 25. syntymäpäivänään 26.6.2010 hän puhui ilman tulkkia tiibetiksi, englanniksi ja kiinaksi. Vuosi oli merkkivuosi koko kagyu-perinteelle, sillä Ensimmäinen Karmapa syntyi 900 vuotta sitten vuonna 1110. Videotallenteet blogisivustossa.

 

Karmapa asuu edelleen Gyuton tantrisessa yliopistossa ja keskittyy säilyttämään ja uudistamaan kagyu-linjan opintomateriaalia ja mietiskelymenetelmiä. Lisäksi hän täydentää omia opintojaan. Siihen saakka kunnes hänen pyhyytensä voi palata Rumtekin luostariin Sikkimiin, Karmapoiden perinteiseen pääluostariin Intiassa, hänen hallintonsa toimii Gyutosta käsin.
 

Lisätietoa www.kagyuoffice.org

 

 

Suomennos Ani Sherab

 

Lähteet: Heart Advice of The Karmapa

              Kagyu Thubten Chöling: Karmapa The Sacred Prophecy

              Ken Holmes: Karmapa  

              Prediction Letter

 

17. Gyalwa Karmapa

Kuinka Dharma tuli Tiibetiin

Kagyu-perinteen alku

Kultainen rukousnauha

Karmapat

Kotisivu