Gyalwang Karmapan neuvoja ympäristönsuojelusta 17. Karmapa Ogyen Trinley Dorje Bodhgayassa Intiassa 24.12.2007 Käännös tiibetistä englanniksi Ringu Tulku Rinpoche & Karma Chöpel
Haluaisin puhua nyt ympäristön suojelemisesta.
Näinä aikoina lämpötilat ympäri maailmaa ovat muuttuneet jyrkästi, ja se on muodostanut suuren uhan maailmalle itselleen. Tällainen on tilanne, ja siitä puhutaan jatkuvasti uutisissa ja televisiossa. Meidän on siis ajateltava tätä. Entisinä aikoina me kagyupat pysyttelimme vain syrjäisillä retriiteillä luolissa tai kivimajoissa – miellyttävillä retriiteillä – eikä ollut mitään tarvetta kaivaa perustuksia, kaataa paljon puita tai harjoittaa kaivostoimintaa. Mutta myöhemmin, ehkä kyse oli siitä että retriittiläiset tulivat entistä toimeliaammiksi ollakseen hyödyksi olennoille ja opetuksille. Tai sitten kyse oli siitä mistä sanonta kuuluu: ”Mitä enemmän mietiskelet mahamudraa, sitä aktiivisemmaksi tulet”, ja mahamudramietiskelijät tulivat liian kiireisiksi. He, joiden piti tehdä Harjoituslinjan harjoituksia korkealla kallioisissa ja lumisissa paikoissa, eivät pystyneet siihen. He tulivat kaikki alas laaksoihin ja niin oli tarpeen rakentaa paljon luostareita. En puhu meidän ajastamme; tämä tapahtui kauan sitten.
Sen tähden meidän on tiedostettava selkeästi kaikissa luostareissamme
sekä Intiassa että Nepalissa ja niin ikään Tiibetissä tämä: olkoonkin,
että emme ehkä pysty käsittämään miten paljon olentoja on avaruuden
ääriin asti ulottuvalla alueella, niin elämme tällä planeetalla ja
jokainen voi nähdä sen. Jos maapallomme tuhoutuu ilmastonmuutoksessa, ei
jää jäljelle yhtään kagyupaa. Ei ole karma kamtsangia. Kaikki häviää.
Dharmansuojelijat ja Mahakala Bernachen eivät tule pelastamaan meitä
niin, että vaikka muu maailma tuhoutuu, me jäisimme jäljelle. Niin ei
tapahdu, ja siksi meidän on suojeltava ympäristöä. Meidän pitäisi
opettaa luostareissa keinoja, joilla ympäristöä suojellaan. Mielestäni
se olisi oikein hyvä.
Ei pitäisi vain kaivaa ja rakentaa, vaan tehdä myös jotain ympäristön
suojelemiseksi. Sutrissa ja tantroissa sanotaan, että luostareiden ja
pyhien paikkojen puhtaana pitämisestä on mittaamattomasti hyötyä. Sama
koskee maapalloa; se on vaarassa ja tarvitsee huolenpitoamme, joten
meidän täytyisi yrittää auttaa tämän maailman olentojen ympäristön
suojelussa. Vaikka emme kykenisi muuhun, ei ole erityisen vaikeaa
selittää perusasioita, joita ympäristön suojelemiseksi tarvitaan. Teidän
tulisi kertoa ihmisille siitä. Olimmepa sanghan jäseniä tai maallikkoja,
jos muistamme päivittäin suojella ympäristöämme tavalla tai toisella, se
on oikein hyvä. Bodhgaya 27. 12.2007
Tänne tänään kerääntyneistä ihmisistä meillä useimmilla on yhteydet tiibetiläiseen dharmaan, kulttuuriin ja kieleen, olimmepa syntyneet Tiibetissä tai emme. Olemme sellaisia ihmisiä. Samaten tänne nyt kokoontuneista useimmat asuvat Intiassa, Nepalissa, Bhutanissa ja Sikkimissä ja tulevat näistä paikoista. Nämä maat sijaitsevat hyvin lähellä Tiibetiä. Siksi kaikkien meidän, jotka asumme näissä maissa, on mietittävä hiukan Tiibetin ympäristönsuojelua suojellaksemme omaa ympäristöämme. Se johtuu siitä, että suurin osa vedestä, erityisesti juomavedestä, suurin piirtein kahdeksassa Aasian maista Intia mukaan lukien, tulee Tiibetistä. Näin ollen, jos Tiibetin ympäristö ei ole enää niin puhdas ja tahraton kuin se ennen oli, se on suuri uhka ja vaara monille Aasian maille.
Elleivät Tiibetin vesivarannot eivät toimi kunnolla, siitä seuraa monia ongelmia, mm. tulvia alajuoksulla, Yangtse-joen varrella. Kun sellaiset suuret joet ryöstäytyvät uomistaan, siitä seuraa valtavasti vahinkoa. On tulvia ja monia muita vaaroja. Siksi Kiinan hallitus suunnittelee istuttavansa Tiibetiin paljon metsää. Intia ja muut Aasian maat ovat myös erittäin kiinnostuneita Tiibetin ympäristöstä, koska se on niin ratkaisevassa asemassa.
Perinteisesti tiibetiläisillä on ollut joitakin ikivanhoja uskomuksia. Missä vain oli jokin vaikuttavan näköinen vuori, sanoimme, että se oli jonkin hengen asuinsija, niin että paikkaa kunnioitettiin, kukaan ei mennyt sinne häiritsemään, kaivamaan tai metsästämään. Jos jossain oli upea metsä, erikoisen muotoinen lohkare tai kallio, sekin oli jonkin hengen asuinsija. Tuo uskomus oli hyvin hyödyllinen.
Esimerkiksi, kun olin nuori, en uskaltanut mennä leikkimään
kunnioitetuille vuorille, missä paikalliset henget elivät. Emme
uskaltaneet edes kävellä siellä, puhumattakaan siitä, että olisimme
häirinneet niitä. Emme myöskään saaneet laittaa käsiämme virtoihin,
joista haimme juomavetemme. Näin tehtiin, jottei vesi saastuisi ja
etteivät nagat tulisi vihaisiksi. Pestäksemme kätemme tai jalkamme
meidän täytyi nostaa vettä joesta ja pestä kauempana. Emme saaneet
peseytyä, kylpeä, pyykätä emmekä laittaa mitään kemikaaleja suoraan
jokeen missään tapauksessa. Samalla tavalla toimittiin suunnilleen joka
paikassa.
Miten taloja Tiibetissä rakennetaan? Ne tehdään kivestä ja puusta
mieluummin kuin sementistä. Niinpä siellä käytetään nykyisin todella
paljon puuta kauniiden tiibetiläistyylisten talojen rakentamiseksi –
enemmän puuta kuin ennen oli tapana. Ennen vanhaan vain luostareissa oli
sellaisia koristekaiverruksia, mutta nykyisin monien tavallisten
ihmisten taloissa on hienoja kaiverrettuja ikkunoiden ja ovien kehyksiä
ynnä muuta. Ensi silmäyksellä se on aivan ihastuttavaa, mutta se
kuluttaa paljon puuta ja kiveä. Kokonaisia suuria vuoria louhitaan
tasamaaksi. Jos kaikki vuoret ja metsät kulutetaan, maanjäristysten ja
tulvien vaara kasvaa. Mikään ei pidätä eikä kanavoi tulvavesiä, mikään
ei pidättele maanjäristyksiä. Kaiken tuhoamisesta seuraa paljon
ongelmia.
Tiibet on maailman katolla ja se on puhdas paikka. Se on oma kaunis
maamme. Vaikka muut eivät voisi suojella sitä, meidän täytyy itse
välttää tuhoamasta sitä. Jos huolehdimme siitä hyvin, emme
tiibetiläisinä ole heittäneet vastuutamme ja kunniaamme pois. Olemme
menettäneet jo niin paljon siitä, mitä meillä oli, ja jos tuhoamme
edelleen sitä, mitä käsissämme on, jäljelle ei jää mitään, mitä voisi
kutsua tiibetiläiseksi. Vaikka Tiibet ja Kiina tekisivät sovinnon ja
Tiibet saisi vapauden, millaiseen kotimaahan palaisimme? Olisimme
pilanneet kotimaamme. Palaisimme valtavalle, rumalle kaatopaikalle, eikä
vapauden saaminen auttaisi meitä saavuttamaan onnea. voitaisiin puhua sanskritin kielen puhtain soinnuin. Te Lumen maan kansalaiset, joilla on tämä kallisarvoinen ihmiselämä: kehotan teitä, omistautukaa opinnoille.
Tässä sanotaan, että teidän täytyy hankkia koulutusta. Teillä on täydellinen kieli, kuten sanskrit.
Hyvän koulutuksen hankkiminen on kuin erinomainen kielitaito, esimerkiksi sanskritin kielen taito. Tiibetissä on erinomainen ympäristö ja se on lumivuorten ympäröimä, niin että se pysyy suojassa ulkopuolisilta saasteilta. Vuoret suojelevat sekä maan rajoja että sijaintia täydellisesti. Tässä säkeessä siis sanotaan, että kaikkien niiden, joilla on kallisarvoinen ihmiskeho, tulisi kouluttautua. Opinnot ovat erittäin tärkeitä. On meidän kaikkien vastuulla, että jokainen saa koulutuksen ja oppii suojelemaan Tiibetin puhdasta luontoa.
Kuten aiemmin sanoin, meillä, jotka olemme kokoontuneet tänne, on yhteyksiä Tiibetin kulttuuriin ja kieleen riippumatta siitä olemmeko syntyneet siellä vai emme. Täten meidän tulee suojella koko maailman ympäristöä tulevaisuuden varalle ja erityisesti Tiibetiä ja Himalajan vuorijonoa. Tiibet on luultavasti koko maailman tärkein juomaveden lähde. Meidän täytyy todellakin ajatella tätä. Meidän tulisi ajatella tätä luostareissamme. Mielestäni mille tahansa luostarille Intiassa, Nepalissa tai Tiibetissä olisi hyväksi järjestäytyä näissä asioissa ja kiinnostua ympäristönsuojelusta. En ole ympäristöasioiden asiantuntija, mutta on muutamia seikkoja, joita meidän tulisi tehdä. Kerron niistä teille ja pyydän, että pitäisitte ne mielessänne. Jos voitte seurata näitä ohjeita luostareissanne ja opettaa ne luostareittenne väelle ja maallikoille, jotka ovat luostareihinne yhteydessä, siitä on hyötyä meille kaikille yhteisöinä ja yksilöinä.
On useita seikkoja. Ensimmäinen koskee lapsellisia mieltymyksiä kuten autoja ja kuormureita. En tiedä onko Intiassa näin, mutta Tiibetissä käy usein niin, että heti kun lama on saanut kolmen vuoden retriitin päätökseen, hänen täytyy ehdottomasti ostaa kuorma-auto. Ellei hän osta kuormuria ja kuljeta mukanaan Karma Chakmen Toh-rituaalia käsitteleviä kirjoja, häntä ei pidetä oikeana lamana. Meillä oli Tsurphussa pieni munkki, joka oli ollut munkkina vasta kolme tai neljä vuotta ja joku kysyi häneltä: ”Mitä sinä haluat tehdä?” Hän vastasi: ”Haluan tulla lamaksi.” ”Mitä teet sitten, kun olet lama?” “Teen kolmen vuoden retriitin, ostan kuorma-auton ja Chakmen kirjan ja sitten matkustelen.”
Hän oli nähnyt lamojen tekevän niin. Se oli se, mitä pikkulapset ajattelevat, että lamojen pitäisi tehdä. Jokainen lama ostaa oman auton ja sitten heidän täytyy ostaa öljyä ja bensiiniä autoon. Öljyä saadaan maan alta, mutta maailman öljyvarat hupenevat, ja se on ongelma. Öljyn hinta on näinä päivinä nousussa ja siitähän seuraa paljon ongelmia, vai mitä? Siksi emme tarvitse erillisiä autoja jokaista lamaa varten. Mutta nyt kaikki tahtovat hienoimmat autot joilla on mitä vaikuttavimpia nimiä – saksalaisia kuten BMW, ja Tiibetissä halutaan erityisesti japanilaisia Toyota-merkkisiä autoja, jotka kuluttavat eniten polttoainetta. Muuten heistä ei tunnu että heillä on laman status.
Joskus kun lamat menevät ulkomaille, heidän tukijansa antavat heille lahjoja. Joskus sponsorit ostavat heille matkapuhelimia, ja kun niin tapahtuu, puhelimen täytyy olla parasta laatua. Munkkien on nähty jopa heittävän roskiin halpoja puhelimia, joita he eivät halua. Olen kuullut niin tapahtuvan. Jos maksaa puhelimen itse ja heittää sen pois, siihen ei ole mitään sanottavaa. Mutta jos joku toinen käyttää rahojaan antaakseen sinulle lahjan, miten sen pois heittäminen voisi olla hyväksyttävää? Teidän on ymmärrettävä tämä. Ellette tarvitse kyseistä tavaraa antakaa se ystävälle, joka tarvitsee.
Meidän on ajateltava uudelleen tarvitsemmeko niin monia autoja, erityisesti isoja autoja, jotka kuluttavat paljon bensiiniä. En tiedä teettekö näin myös Intiassa, mutta jos teette, on harjoitettava pidättyväisyyttä. Sellainen käytös ei näytä hyvältä varsinkaan paikallisten ihmisten silmissä. Useimmat meistä täällä Intiassa olemme pakolaisia. Jos pakolaiset ajelevat hienoimmilla autoilla, paikalliset tuskin pitävät meitä pakolaisina, sen sijaan he tulevat kateellisiksi siitä, että ajamme hienommilla autoilla kuin he itse. Se ei näytä hyvältä. Se on tarpeetonta. Ensimmäinen asia on siis se, että meidän tulee miettiä autoja.
Toinen seikka koskee sitä, että Tiibetin syrjäseuduilla käytetään paljon aurinko- ja tuulienergiaa. Se on hyvä. On erittäin kallista tehdä sähköä, ja käytämme sitä välittämättä ympäristöstä. Se tuhoaa ympäristöä, öljyllä tehty sähkö on erityisen kallista.
Tiibetissä aurinko paistaa aika tehokkaasti – siellä maailman katolla – joten monet käyttävät aurinkovoimaa. Pohjois-Intiassa ja Nepalissa, erityisesti Darjeelingissa ja Mirikissä on aina sumuista, eikä auringonpaistetta juuri näe, joten se tekee asiat hankalaksi. Mutta luostareissamme on paljon ihmisiä ja sähkölaskut ovat suuria. Koska maksamme sähköstä, on järkevää säästää sitä. Älkää jättäkö valoja päälle huolimattomasti kun on kirkasta ja aurinko paistaa. Olisi hyvä jos voisimme säästää sähköä. Tämä oli toinen kohta.
Viime vuonna puhuin elävien olentojen ostamisesta vapaaksi, lihansyönnistä luopumisesta ja siitä, että kasvissyöjäksi rupeaminen auttaisi Hänen pyhyyttään Dalai lamaa, itseäni ja monia vanhenevia perimyslinjan lamoja elämään kanssamme pitkän aikaa. Tänä vuonna ajattelen, että olisi hyvä jos jokainen luostareistamme istuttaisi tuhat puuntainta, vähintäänkin. Kun sanon istuttaa, se ei tarkoita, että niiden täytyy välttämättä olla aivan luostarin vieressä. Voitte tehdä yhteistyötä sellaisten ryhmien kanssa, jotka istuttavat metsiä tai auttaa jotakuta, joka istuttaa puita.
Palpung Sherablingin munkit istuttivat tuhat puuntainta Pohjois-Intiassa.
Tämä on tehtävä luostareille, joilla on siihen tarvittavat voimavarat. Ellei teillä ole varoja, se on toinen juttu. Mutta on muutamia luostareita, joilla on jonkin verran varallisuutta, ja haluan tehdä jotain näiden luostareiden lamojen pitkän iän hyväksi. Erityinen suositukseni täksi vuodeksi on, että jokainen luostari istuttaisi ainakin 1000 – 2000 tainta. Elleivät luostarit pysty siihen, munkit voivat itse istuttaa. Lahjoituksia otetaan mieluusti myös vastaan. Useimmat munkit sanovat, että heillä ei ole paljon rahaa, enkä tiedä mihin he käyttävät ne rahat mitä heillä on. Uskoakseni olisi kuitenkin oikein hyvä, jos voisimme saada aikaan kauniin vihreän metsän kaikkien elävien olentojen hyödyksi, erityisesti Tiibetissä.
Palpung Sherablingin nuoret munkit istutustalkoissa.
Neljäs kohta ei ole munkkien vastuulla, hehän eivät viljele maata, niinhän? Mutta kun maanviljelijät kasvattavat satoa, he käyttävät erilaisia kemiallisia lannoitteita, jotta sato kasvaa nopeammin. Kun niin tehdään, ensimmäisestä sadosta tulee erinomainen, mutta sen jälkeen maa menettää hedelmällisyytensä ja muuttuu hiekan kaltaiseksi, niin olen kuullut. Kemialliset lannoitteet vievät maasta voiman, niin siinä käy.
On monia muitakin seikkoja, joihin en nyt puutu. Lyhyesti, on kaksi asiaa, jotka vaikuttavat ihmisrodun kehitykseen tässä maailmassa. Ensimmäinen on edistyminen siksi, että pelkää jotakin. Kaikki olennot eläimet mukaan luettuina kehittyvät pelko kannustimenaan. Jos jokin uhkaa niiden olemassaoloa ne aistivat sen, pelkäävät, tuntevat kauhua, ja löytävät keinon parantaa tilannetta. Mutta luulisin, että edistyminen siksi, että näkee jostain olevan hyötyä, on enemmän jotain mitä me ihmiset teemme. Me ihmiset olemme olentoja, joilla on aivot ja äly. Mutta jos vain oleilemme tekemättä mitään tarkoituksellista aivoinemme ja älyinemme, niin se merkitsee yhtä suuta lisää ruokittavaksi, yhtä henkilöä lisää tilaa viemässä, yhtä kehoa lisää ruuhkauttamassa maailmaa. Siitä ei ole minkäänlaista hyötyä.
Maailmassa eläessämme meidän on tuotava esiin älynlahjamme ja määriteltävä mitä haluamme tulevaisuudelta. Minusta se on ainoa tapa tehdä olemassaolostamme tässä maailmassa merkityksellistä. Emme enää pelkästään vie tilaa. Kykenemme olemaan muille kanssamme maan päällä eläville luontokappaleille hyödyksi.
Maapallon ympäristönsuojelu on juuri nyt polttava kysymys. Mutta se ei ole syy siihen, miksi hytisen täällä korkealla istuimellani puhumassa siitä.
Buddha ja monet häntä seuranneet mestarit oppineet ja oivaltaneet
mestarit ennustivat kauan sitten, kuinka ajat huononisivat; ympäristö
huononisi ja olennot, jotka siinä ympäristössä eläisivät
degeneroituisivat myös. Näin aiemmat mestarit sanoivat, mutta emme
kiinnitä siihen huomiota. Ihmiset vain puhuvat, kuinka sitä on sanottu
siellä ja tuota tuolla.
Haluan kertoa teille tarinan. Viisikymmenluvun levottomuuksissa
Tiibetissä Pawo Rinpochen edellinen inkarnaatio selasi Guru Rinpochen
tekemiä ennustuksia ja ajatteli: ”Näin todennäköisesti tapahtuu. Nämä
ovat Guru Rinpochen ennustuksia. Meidän on lähdettävä maanpakoon; emme
voi jäädä tänne.” Aina kun hän näytti paperit palvelijalleen tämä sanoi:
“Niin se on! Minä turvaudun!” Palvelija kosketti papereilla otsansa ja
laittoi ne sitten syrjään. Meidän suhteemme asiat ovat samoin. Buddha ja aiemmat mestarit puhuivat paljon tarpeesta suojella ympäristöä, metsiä ja puita. Mutta kun kuulemme sen, kosketamme kirjoituksilla otsaamme ja huudahdamme: ”Minä turvaudun!” Hienostuneet ja kauniit sanat: ”Olkoon niin, olkoon se kaikille hyödyksi, tapahtukoon näin, tulkoon tämä hyödyksi kaikille olennoille läpi avaruuden, toivon niin!” se kuuluu usein huuliltamme, mutta emme sovella sanoja käytäntöön niin, että niillä olisi merkitystä. Vaellamme edelleen samsaran kärsimyksen merissä, koska toiveemme ja tekomme kulkevat eri suuntiin. Jos jatkamme niin, pysymme samsarassa ikuisesti. Muuta siitä ei seuraa. Joten pitäkää tämä mielessänne.
http://www.kagyumonlam.org/English/Lectures/20071224_HHK_Advice_Environment.html http://www.kagyumonlam.org/English/Lectures/20071227_HHK_Advice_Environment.html
Karmapan ympäristösivut (englanniksi ja tiibetiksi) Ympäristönsuojelukonferenssi Intiassa lokakuussa 2009 Mönlam logo - Karmapan suunnittelema ympäristöaiheinen symboli Karmapan ohjeita ympäristönsuojelusta englanninkielinen pdf-tiedosto Ympäristönsuojelua Tiibetissä (Rokpa) |