Kenting Tai Situpa

Viisauden tasot ja tyhjyyden määritelmä

Otteita englanninkielisestä luennosta Four Noble Truths 

 

Viisauden neljä tasoa

 

Shamata (tiibetiksi shine) tarkoittaa mielen tyynnyttämistä, rauhallista mielentilaa. Vipashyana (tiib. lhaktong) tarkoittaa tyyntä mielentilaa, johon liittyy tietoisena oleminen.

 

Kirjoituksissa kuvataan monia lhaktongin (viisauden) tasoja ja sekä shinessä että lhaktongissa onkin lukemattomia eri aspekteja. Niistä neljä mainitaan tässä:

1. samsarisen tason maallinen viisaus tai lhaktong

2. theravada lhaktong

3. mahayana lhaktong

4. vajrayana lhaktong.

 

Maallisen henkilön samsarista viisautta kuvaa taso, jolla henkilön on vaikea tehdä pahaa ja hän tekee hyvää melkein automaattisesti. Kun varastamisesta, valehtelemisesta yms. tulee vaikeaa, eikä se suju luonnostaan, ja kun myötätuntoisuus, anteliaisuus, kärsivällisyys ja muut hyvät asiat muuttuvat helpoiksi ja luonnollisiksi käyttäytymistavoiksi, se on tulosta mielen tyynnyttämisharjoituksista (shinestä) maalliselta kannalta katsottuna.

 

Theravada-tason viisautta on tunnistaa ja oivaltaa Neljän jalon totuuden ydin niin, että se ei unohdu missään tilanteessa. Kun sen tason saavuttaa, se on theravada lhaktong. Silloin voi elää Neljän jalon totuuden mukaisesti, olla niistä tietoinen ja ymmärtää ne. Kun näkee kaiken Neljän jalon totuuden silmin, kuulee kaiken Neljän jalon totuuden korvin ja haistaa kaiken Neljän jalon totuuden nenällä, on yltänyt theravada-viisauteen.

 

Mahayana lhaktong merkitsee sitä, että kykenee näkemään tyhjyyden, absoluuttisen bodhimielen; sen, miten kaikki ilmenee toisistaan riippuvana, vaikka on tyhjää. Kun näkee, kuulee ja ajattelee kaiken siten, se on mahayana-viisautta.

 

Ja vajrayana-viisautta on tunnistaa ja oivaltaa oman olemuksensa rajattomuus ja kaikkien muiden ja kaiken olemus, kaiken pyhyys. Kun näkee sen läpikotaisin ja pystyy toteuttamaan ja ilmentämään sitä, se on vajrayana lhaktongia.

 

Nämä tasot on helppo luetella, mutta niiden saavuttaminen ainakin omalla kohdallani kestää satoja vuosia. Näin on, koska vaikka teenkin harjoituksia joka päivä, minun täytyy tehdä myös paljon muuta. Teen parhaani muistaakseni, mutta silti, kun opetan Neljää jaloa totuutta, minun on turvauduttava muistiinpanoihini. Ja kun opetan tyhjyydestä ja kaikkien asioiden keskinäisistä riippuvuussuhteista tms., katson asioita kirjoistani. Se on selkeä todiste siitä, että olen kaukana näistä tasoista. Mutta noiden tasojen saavuttamisen mahdollisuus on meillä kaikilla, sekä teillä että minulla.

 

Tyhjyys

 

Tyhjyys tarkoittaa sitä, että ei ole mitään, mikä kuuluisi itsellemme. Kun sanomme: "Tämä on minun," mitään sellaista kuin "minun" ei ole olemassa, se on harhaa. Tietenkin ihoni on minun eikä sinun, mutta todellisuudessa ihoa ei löydy, sen molekyylejä ja atomeja. Pienintä mahdollista hiukkasta tai ajan hetkeä ei voida todella löytää. Sitä ei siis ole, se on tyhjyyttä. Miten voisimme siis omistaa jotain, mitä ei ole? Pinnallisesti katsottuna se on minun, mutta todellisuudessa se ei ole. Tällä tavalla tyhjyys koskee kaikkia asioita, joita kutsun omikseni kehoni mukaan luettuna. Skandhani mukaan luettuina, nekin ovat tyhjyyttä. Tämä on vastalääke sille, että kiinnymme asioihin, joita kutsumme omiksemme.

 

Minän puuttuminen on vastalääke minälle. Minä ja minun. Tämä on minä ja tuo on minun. Itse minäkin on tyhjyyttä, koska olemuksellamme ei ole rajoja; sillä ei ole rajoittunutta dualistista todellisuutta. Kukaan ei voi vetää meitä ulos kehostamme ja sanoa: "Tämä on sinä." Ei voi. Ja kun kuolemme, ruumiimme on kuollut ruumis, ja se, mitä lähti kehosta ulos, kukaan ei saa sitä kiinni. Kukaan ei voi koskettaa sitä. Se on ilman minää ja rajaton, eikä sitä voi vangita mihinkään. Sitä ei voi polttaa helvetissä eikä sitä voi säilöä taivaaseen. Se on kaikenlaisen dualistisen todellisuuden yläpuolella tai ulottumissa, mutta se on olemassa. Sen tähden minä puhun ja sen tähden te kuulette. Sen takia teillä on tietämättömyyttä ja siksi teillä on myös tietoa ja viisautta. Sitä ei tarvitse kyseenalaistaa. Se on olemassa rajattomalla, ei-dualistisella tavalla, se on luonteeltaan rajaton ja ei-dualistinen. Tämä on keino voittaa "minä". Tyhjyys tarkoittaa omistamisenhalun voittamista ja "minä" voitetaan minättömyydellä.

 

Kotisivu