Vajradhara ‒ kagyuperinteen alku (Vajradhara, tiibetiksi Dorje Chang)
![]()
Vajradhara
Vaikka Buddha Shakyamunin historiallinen ilmestys (nirmanakaya) kesti vain noin 80 vuotta ja tapahtui yli 2500 vuotta sitten, hänen henkinen säteilynsä (sambhogakaya) opettaa jatkuvasti valokehoissa olevia korkeita mestareita niinä monina tuhansina vuosina, kun hänen opetuksensa säilyvät maan päällä. Kuvan sininen hahmo kuvaa sambhogakaya Buddha Vajradharaa (suomeksi "Vajran pitelijä", tiibetiksi Dorje Chang).
Vajradhara on ikiaikainen buddha, joka symbolisoi kaikkien historiallisten buddhien oivallusta, hän on tuon oivalluksen lähde. Buddhien oivaltamaa viisautta kutsutaan dharmakayaksi, "totuusruumiiksi". Vajradharan hahmon kaikki yksityiskohdat ovat vertauskuvallisia. Hänen kehonsa on taivaansinisyys kuvaa valaistuneen mielen rajattomuutta (dharmakaya). Taivaalliset koristeet: mm. korvakorut, kruunu ja rannerenkaat ovat mielen kirkkautta (sambhogakaya), ja hänen ihmishahmonsa, nirmanakaya, on muoto, jossa tavalliset tuntevat olennot näkevät valaistuneen olennon.
Karma kagyu -perinne
Vajradhara on keskeinen hahmo kagyu-perimyslinjassa, sillä intialainen mahasiddha Tilopa sai vajrayana-opetukset suoraan dharmakaya-buddhalta, joka on muodon, ajan ja paikan rajoitusten tuolla puolen. Opettaakseen Tilopaa Vajradhara kuitenkin otti muodon, ja näin kagyu-linja saa alkunsa suoraan buddhaluonnon ytimestä. Tämä on perinteensiirron lyhyt linja.
Tilopa on tarinan jättiläinen, koska hän yhdisti mahamudrameditaation buddhalaisiin tantraopetuksiin ja hänestä itsestään tuli yhtä Buddha Vajradharan kanssa. Hänen pääoppilaansa on mahapandita Naropa, joka vuorostaan opetti tiibetiläistä Marpaa. Marpan kautta perimyslinja siirtyi Tiibetiin Milarepalle ja sitten Gampopalle, joka oli ensimmäisen Karmapan pääopettaja. Tätä kutsutaan kagyu-perinteen kultaiseksi rukousnauhaksi.
Lyhyt Vajradhara-rukous (Dorje Chang Tungma)
Karma kagyun pitkässä linjassa Vajradhara siirsi syvälliset mahamudra-opetukset bodhisattva Ratnamatille. Tämä puolestaan antoi ne kaikkien intialaisten buddhalaisten siddhojen isälle, suurelle Sarahalle, joka opetti ne Savarille. Savari vastaanotti samat mahamudraopetukset myös mahasiddha Nagarjunalta, joka oli toinen Sarahan oppilas. Hänen henkinen perijänsä oli Maitripa, joka siirsi mahamudraperinteen Tilopalle.
Harjoituksissa perimyslinjan gurut visualisoidaan kuvaannollisesti turvautumispuun oksilla muiden turvautumisen kohteiden ympäröiminä. Pitkä linja - intialaiset patriarkat
Sarahaa kutsutaan mahasiddhojen kuninkaaksi. Sarahan syntymäpaikka ja -aika eivät ole tiedossa. Eri kirjoituksissa hänet mainitaan eri vuosisatoina. Se on tyypillistä intialaisille pyhimyselämäkerroille, joita kerrottiin legendoina ja joita ei kirjoitettu muistiin. Varmaa on, että Saraha vaikutti syvällisesti Intian buddhalaisuuteen. Hän oli epäilemättä yksi suurimmista intialaisista kautta aikojen.
Kun Savari oli ollut kuukauden metsästämättä hän ja hänen vaimonsa näkivät näyssä oman tulevan jälleensyntymänsä kauhut, jotka tappaminen oli saanut aikaan. He pelästyivät joutuvansa helvettiin ja kääntyvät buddhalaisiksi, ja kumpikin lopulta valaistui. Heidät kuvataan usein pariskuntana. Savarin pääoppilas oli Maitripa. Tässä oli erikoinen ihmissuhde, sillä kuuluisa oppinut Maitripa sai metsästäjältä mahamudra kirjoitusten syvällisen tarkoituksen yksityiskohtaiset selitykset (esim. Druppa Dedjin, Nyingpo Kordruk ja Amanasin 24 osaa sekä dohan laajat ja tiiviit tekstit). Tämä osoittaa näiden opetusten voiman saada aikaan muutos.
Kerrotaan, että Maitripa olisi ollut Naropan oppilaana Nalandan luostariyliopistossa. Myöhemmin hän oleskeli Vikramashilan yliopistossa, sen ollessa kuuluisimmillaan. Suuri Atisha oli sen johtajia. Vaikka Atisha tiesikin Maitripan olevan sekä oppinut että joogi, hänen oli pakko erottaa tämä, kun joogaharrastuksen vuoksi (johon liittyi alkoholin käyttöä ja sukupuolisuhde) syntyi juoruja. Luostariyhteisö ymmärsi mitä he menettivät vasta, kun Maitripa näytti oivalluksensa tason käyttämällä pientä nahkatyynyä lauttana, jolla hän ylitti Gangesin virran. Sen jälkeen hän eli mahasiddhan elämää ja piti Savaria gurunaan. Tarinat eivät riitä kertomaan Maitripan kaltaisen olennon henkisestä valtavuudesta, hänen mielensä puhtaus ja dharman laajuus jättivät jäljen tuleviin vuosituhansiin. Saamme hiukan tuntumaa häneen hänen oppilaansa Marpan kautta, joka tunsi autuutta pelkästään ajatellessaan häntä. Maitripaa ei ole mainittu Abhadayattan teoksessa 84 mahasiddhaa nimeltä, mutta on oletettu, että teoksessa mainittu Avadhutipa olisi yksi hänen nimistään.
Intialaiset mestarit
Tilopa ja
Naropa kuuluvat lyhyen
linjan
kultaiseen rukousnauhaan.
Khenpo Khatar Rinpoche: Vajradhara Khenchen Thrangu Rinpoche Vajradharasta Dagpo Tashi Namgyal: Intialaiset patriarkat Tiibetinbuddhalaiset koulukunnat Kuvat ja teksti ©Rokpa Trust |