Kuinka tiikeri kesytetään

Akong Tulku Rinpoche

Mitä minun on tehtävä jotta tulisin onnelliseksi? 
 
Buddhalaisen näkemyksen mukaan kärsimys johtuu itsekkyydestä. Itsekkyydestä vapautumiseen taas tarvitaan mielen kesyttämistä, ja tähän perustuu buddhalainen terapia. 
 
Kirjan ensimmäisessä osassa Akong Rinpoche esittelee buddhalaisen näkemyksen ja kertoo, miten sen periaatteita voi soveltaa arkielämään. Ohjeita ei ole suunnattu erityisesti itämaisista uskonnoista kiinnostuneille, vaan jokaiselle, joka tahtoo ymmärtää miten kärsimys ja onnellisuus syntyvät. 
 
Toisessa osassa on mietiskelyharjoituksia, joiden tarkoitus on antaa perusta itsetuntemukselle, henkiselle kasvulle ja tasapainoisuudelle. Harjoitukset on laadittu yhteistyössä länsimaisten psykoterapeuttien kanssa. Tämä käytännöllinen harjoitusohjelma on testattu terapiaryhmissä Skotlannin Samye Lingissä, joka on vanhin tiibetinbuddhalainen keskus lännessä. 

 

Kuinka tiikeri kesytetään toimii itsenäisen harjoittelun oppaana, mutta se on samalla käsikirja Tara Rokpa -prosessiin, laaja-alaiseen terapiaohjelmaan, jota on toteutettu Suomessa vuodesta 2002 lähtien. Suomessa toimii (2018) useita Tara Rokpa -rentoutus- ja terapiaryhmiä, ja vuosittain täällä vierailee ulkomaisia terapeutteja. Suomen ensimmäinen Tara Rokpa -terapeutti on valmistumassa 2019, ja avustajakoulutus on käynnistynyt.

 

Kirja on lähdeteos länsimaisille terapeuteille heidän työssään. Se sopii avuksi ja työkaluksi jokaiselle, joka etsii viisautta ja onnea, niin työelämässä stressaantuneille kuin mielenterveyden haasteita kohdanneille.


Akong Tulku Rinpoche oli täysinoppinut tiibetinbuddhalaisen Karma Kagyu -koulukunnan meditaatiomestari, tiibetiläisen lääketieteen tohtori ja toinen Samye Lingin perustajista. 
 

Basam Books 

Toinen, uudistettu painos 2018

Alkuperäisteos: Taming the Tiger

kotisivulle