Kahdeksan onnea tuottavaa vertauskuvaa

 

Kaikkia buddhia koristaa 32 erityistä tunnusta

ja 80 pienempää merkkiä. Niistä kahdeksan on tärkeintä.

Nämä kahdeksan kuvaavat hänen kehonsa muotoa,

muistuttavat kehon vertauskuvallisuudesta.

Khenchen Thrangu Rinpoche

 

 

  
Päivänvarjon pyöreys muistuttaa Buddhan pään kaunista kaarevaa muotoa, siksi päivänvarjo on yksi kahdeksasta onnea tuottavasta vertauskuvasta. Varjolla on suojaava merkitys. Buddhan silmien muoto puoliavoimina meditaatiossa muistuttaa erään kultakalalajin muotoa. Kaksi kultakalaa on toinen onnea tuottava symboli. Kalat ovat myös vapauden vertauskuva: jos samsara on kärsimyksen meri, niin ne osaavat uida. Onnea tuottava maljakko kuvaa Buddhan kaulaa, muotonsa puolesta ja myös siksi, että Buddhan kurkusta pulppusi pyhä dharma kuin nektari kallisarvoisesta maljakosta. Se tyydyttää kaikkien olentojen tarpeet, poistaa kärsimyksen ja tuo loppumattoman onnen.

Oikealle kiertyvä valkoinen kotilonkuori kuvaa Buddhan puheen sointia. Kotilonkuorta käytetään Aasiassa puhallininstrumenttina, josta lähtee kauaskantava ääni. Sillä kutsutaan ihmisiä pitkien matkojen takaa. Myös Buddhan puhe on aina selkeää ja sointuvaa: jos istuu hänen lähellään, ääni ei ole liian voimakas ja kaukaakin sen voi kuulla.

Voitonviiri kuvaa Buddhan kehon voimaa ja sopusuhtaisuutta. Eri jäsenet ovat oikeassa suhteensa toisiinsa. Se kuvaa omien heikkouksien voittamista ja sitä, miten Buddhan opetus voittaa vahingolliset voimat. Päättymätön solmu kuvaa Buddhan sydäntä tai mieltä, sitä, että hän tietää ja tuntee kaikki asiat sydämessään ilman mitään rajoituksia.Se kuvaa myös tyhjyyden ja suuren myötätunnon erottamattomuutta toisistaan.

Kahdeksan hyväenteistä asiaa

 

Seitsemän maailmanhallitsijan tunnusmerkkiä

 

Alttarilahjat

 

Buddhan elämä

 

Lootus kuvaa Buddhan kieltä, joka on kapea ja siro. Sen avulla hän voi puhua selkeästi ja lausua sanat täydellisesti. Hänen kielensä ja sylkensä parantavat kaikkien ruokien makua. Lootus on merkki kehon, puheen ja mielen puhdistumisesta hyvien tekojen täydellistymisestä.

Onnea tuottavan kultaisen pyörän kuvat näkyvät Buddhan jalkapohjissa. Pyörä liittyy raajoihin, joiden kautta opetukset saavuttavat meidät: Buddha kääntää dharman pyörää (opettaa), niin että olennot voivat vapautua kärsimyksestä. Pyörän kahdeksan puolaa ovat jalo kahdeksanportainen tie.

 

 

Kotisivulle

 

 

Kuva: Sherabpalden Beru © ROKPA TRUST