Mikä on stupa ja miksi niitä rakennetaan?

 

                                                                                                                                                                                      Voiton stupa Samye Lingissä

”Stupiin ei tarvitse uskoa,

aivan niin kuin sateeseen ei tarvitse uskoa;

kun olosuhteet ovat otolliset, se tulee alas luonnostaan.

Stupasta on luonnollisesti hyötyä,

koska sillä on sellainen rakenne ja sisältö.

Se on oman todellisen luontomme ilmentymä sanojen tuolla puolen.”

 

                                                                   - Akong Tulku Rinpoche

 

Ven. Chöje Lama Phuntsok: Explanation on Stupas  (Neuvoja Samye Lingin stupien rakentajille 1997 - engl.)

 

Buddhalaisessa perinteessä stupia rakennetaan rauhan ja sopusoinnun vertauskuvina ja niitä on buddhalaisissa maissa Intiasta Tiibetiin ja Nepalista Indonesiaan. Ne ovat torninkaltaisia rakennelmia, joiden arkkitehtoniset yksityiskohdat vastaavat maailmankaikkeuden rakenteita.  Rukousten ja pyhiinvaelluksen kohteina niitä pidetään täydellisen mielen ilmentyminä ja sellaisina ne välittävät myönteistä energiaa kaikille, joilla on yhteys niihin.

 

Kagyu Samye Lingin luostarin maille Skotlantiin on rakennettu useita stupia olentojen hyödyksi ja suojelemaan viideltä suurelta vaaralta: sodilta, kulkutaudeilta, nälänhädältä, saastumiselta ja köyhyydeltä.

 

Vuonna 1989 Samye Lingissä pidettiin rauhan symposium osana Karma Kagyu perimyslinjan patriarkan, 12. Khentin Tai Situpan, maailmanrauhalle omistettua pyhiinvaellusta. Tuolloin hän siunasi maan, jolle Samye Lingin esteiden voittamisen ja rauhan stupa rakennettaisiin. Voiton stupa on nyt valmis ja sen siunasi Mingyur  Rinpoche joulukuussa 2002. 

Stupan sisällä on meditaatiotila ja alttarilla Buddha Amitabha.    

 

Voiton stupan sisällä on pieni pyhäkköhuone ja Buddha Amitabhan alttari. Sitä voi käyttää yksityiseen mietiskelyharjoitukseen ja siellä säilytetään vainajien tuhkaa. Korkea lama vierailee stupalla vuosittain ja pyhittää stupaan ja rukousmyllyjen taloon tuodut tuhkat. Lisätietoa käytännön järjestelyistä englanniksi: Marilyn Harris mh@sashworks.co.uk.

 

Kenting Tai Situpa valitsi toisen, valaistumisen stupan, Holy Islandille rakennettavaksi. Rokpa-säätiö osti vuonna 1992 tämän Atlantilla sijaitsevan saaren, ja sinne on rakennettu keskus uskontojenvälisiä seminaareja varten.

 

 

Viesti Akong Tulku Rinpochelta 9.5.2005:

"Samye Ling on ollut rakennustyömaana monta vuotta. Alussa kaikki perustui vapaaehtoistyöhön. Kun vilpittömät dharmanharjoittajat tekevät tällaista työtä sydämensä pohjasta ja tarkoituksena puhdistaa mieltään, mandalalahjana, jälki on usein laadultaan erinomaista.

 

Viime aikoina olemme joutuneet turvautumaan rakennusliikkeisiin lain määräysten vuoksi ja myös siksi, että meiltä puuttuu ammattitaitoa. Dharmanharjoittajien täytyy myös tehdä muita töitä toimeentulonsa tähden. Tahtoisin nyt kuitenkin kutsua teitä erityiseen projektiin, jonka toivon syntyvän kokonaan vapaaehtoisvoimin ja sponsoroiduin materiaalein."

 

 

Akong Rinpoche rikkoo kiviä stupaa kiertävää muuria varten.

 

Projekti koskisuuren stupan viereen sijoitettavia rukousmyllyjä. Stupa on valmis, ja sen sisällä on Buddha Amitabhan alttari. Rukousmyllyt sijoitettiin stupaa kiertävän muurin kupeeseen. Ne, jotka ovat matkustaneet Aasiassa tietävät, että missä vain on stupa, siellä on myös sadoittain rukousmyllyjä. Stupa antaa ihmisille mahdollisuuden kiertää sen ympäri myötäpäivään ja kerätä samalla henkisiä ansioita pyörittämällä rukousmyllyjä.

 

Aasiassa suurten buddhalaisten opettajien pyhäinjäännöksiä on sijoitettu stupiin. Samye Ling Skotlannissa tarjoaa mahdollisuuden siihen, että tavallinenkin dharmanharjoittaja voi n. 500 punnan lahjoitusta vastaan saada paikan omalle tai läheistensä tuhkauurnalle suuressa stupassa. Stupan sisään laitetaan pieni osa vainajien tuhkasta, ja ympäröivään muuriin tulee paikkoja kokonaisille tuhkauurnille. Linkki: Bardo-ryhmä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heinäkuun neljänä viikonloppuna 40 - 50 työntekijää työskenteli Akong Rinpochen johdolla suuren stupan luona, ja työ saatiin valmiiksi. Yllä kuva muuriin sijoitetuista kuparisista rukousmyllyistä.

 

6.12.2005 aamuliukkaalla tiellä tyhjä tukkirekka syöksyi pensasaidan läpi suoraan vastavalmistuneen rakennuksen seinään ja teki paljon tuhoa. Onneksi kukaan ei kuollut. Tietoa onnettomuudesta englanniksi.

 

Kesällä 2006 rukousmyllyt korjattiin. Niitä on yhteensä 45 ja niiden sisällä on miljoonia puhdistavia ja myötätuntoa ilmaisevia mantroja. Lisätietoa

 

Samye Lingissä on valmistettu paljon erikokoisia savipatsaita. Keskus tarjoaa mahdollisuuden opiskella patsaiden valantaa tiibetiläisen mestarin Thubten Kunsalin johdolla 6kk – 2 vuoden ajan. Oppilaat saavat majoituksen ja ruoan edullisesti keskuksesta ja opetus on ilmaista.
 

   

Akong Tulku Rinpoche:

 

Puhe stupien rakentajille

Kagyu Samye Lingissä Skotlannissa 2. elokuuta 1998

 

 

Stupat liittyvät korkeisiin paikkoihin: vuorenhuippuihin Himalajalla ja Intiassa. Muuallakin niitä on huippuja merkitsemässä. Ellei stupaa ole, vuorelle kasataan usein kiviä röykkiöksi siihen, missä korkein kohta on.

 

Stupan tarkoituksena on tasapainottaa energioita. Tiibetiläisessä perinteessä on kahdeksan eri stupatyyppiä. Stupan yksi tehtävä on säilyttää pyhäinjäännöksiä. Se myös lähettää energiaa sinne, missä on heikko alue. Se kuvaa maailmankaikkeutta mandalan tavoin, siksi se on tietyn muotoinen. Tärkeintä on kuitenkin se, mitä stupan sisällä on.

 

STUPA VIE ENERGIAA SINNE, MISSÄ VOIMAVARAT OVAT HEIKENTYNEET

Ennen vanhaan Buddhan pyhäinjäännöksiä ja muita kallisarvoisia reliikkejä laitettiin stupan huippuun. Tuuli ja aurinko magnetisoivat niiden energian ja siirsivät sen paikkaan, missä sitä tarvittiin.

 

SE ON KUIN AURINKO

Stupa on kuin aurinko, joka loistaa sille, joka valoa tarvitsee, se lämmittää maan ja kypsyttää viljan.

 

STUPAN VOIMALLA MIELI MUUTTUU

Stupa ei paranna vaan kehoamme, vaan myös mielen. Tunnetason ristiriidat vähenevät ja mieli muuttuu riitaisasta tyyneksi.

 

STUPAN TARKOITUS ON OLLA KAIKILLE HYÖDYKSI

Tarkoitus on, että rakentamiemme stupien hyöty tulee kaikille olennoille, ei vain meidän yhteisöllemme.

 

STUPAN KORKEUDESTA RIIPPUU, PALJONKO ENERGIAA SE VETÄÄ PUOLEENSA

Stupan korkeus vastaa sen energian määrää, jonka voidaan magnetisoida. Tehokkuus riippuu myös siitä, miten stupa on rakennettu.

 

JOKAINEN RAKENTAMISEEN OSALLISTUNUT SAA SAMAN ANSION

Jos olet mukana rakentamassa stupaa tai sponsoroit sen rakentamista, ansio siitä pysyy, eikä häviä. Buddhan opetusten mukaan tulevien elämien hyvinvointi ja terveys riippuu aiemmin kerätyistä ansioista. Vaikka nostaisi vain yhden kiven paikalleen, saa saman ansion kuin olisi rakentanut koko stupan. Sanotaan, että niin on, vaikka ei tekisi muuta kuin maalaisi peittoon pikkuruisen halkeaman.

 

MUISSAKIN USKONNOISSA ON STUPAN PERIAATE

Olen huomannut, että stupa on tunnettu muissakin uskonnoissa joko mandalana tai niin, että pyhäinjäännöksiä kunnioitetaan asettamalla ne korkealle, jotta kaikki voivat saada niistä hyötyä. Hyöty näkyy elementtien tasapainottumisena.

 

TÄSTÄ ON HYÖTYÄ KAIKILLE

Stupien rakentaminen Samye Lingiin erityisesti on kaikille hyödyksi sen tähden, että täällä maan energiavirrat (ley lines) kohtaavat. Siinä mielessä tämä on yksi maailman tärkeistä paikoista.  Vaikkei stupaan uskoisi, sillä on silti voima olla hyödyksi. Hyöty riippuu siitä, rakennetaanko oikeanlainen stupa oikeaan paikkaan ja onko sen sisällä oikeanlaiset pyhäinjäännökset, rukoukset ja kuvat. Vaihtoehtoja on monia.

 

STUPAAN EI TARVITSE USKOA, SE TOIMII LUONNOLLISESTI

Stupiin ei tarvitse uskoa, niin kuin sateeseen ei tarvitse uskoa. Sade tulee alas luonnostaan, kun on oikeat olosuhteet ja stupasta on hyötyä, koska se on tietyn muotoinen ja sillä on tietty sisältö.

 

Rakennamme kaksi suurta stupaa: yhden Holy Islandille ja toisen Samye Lingiin. Toivon, että nämä stupat ovat hyödyksi koko maailmalle ja että ne tasapainottavat erityisesti mielemme.

 

Kun ihminen on joutunut eroon kotimaastaan pakolaisena tai muuttamalla, yhden tai kahden sukupolven aikana voi muuttua aivan erilaiseksi. Omaksumme lähiympäristön kulttuurin, mutta yhä materialistisemmaksi muuttuvassa maailmassa se usein merkitsee sivistyksen köyhyyttä ja hengellistä tietämättömyyttä. Kolmen tai neljän sukupolven jälkeen on tarve löytää omat juurensa, kuten adoptiolapsi eräänä päivänä tuntee tarvetta löytää biologiset vanhempansa. Jokaisella on fyysinen ja henkinen tarve olla yhteydessä perimäänsä ja ymmärtää historialliset juurensa.

 

 

Lama Yeshe Rinpoche:

 

Stupaprojekti maailmanrauhan puolesta

Lyhyt puhe stupien rakentajille Samye Lingissä 2. elokuuta 1998

 

 

SIEMENEN KYLVÄMINEN

Kaikki mitä kylvetään alkaa siemenestä, kaikki alkaa hyvällä motivaatiolla. Se, että voimme rakentaa stupia ei ole mitenkään erityistä, mutta tämä on siementen kylvämistä – stupien takana oleva ajatus on hieno. Mitä useampi ihminen osallistuu tähän projektiin, sitä voimakkaampi on lähettämämme viesti ja sitä tehokkaammin voimme toimia ja päämäärän saavuttaaksemme.

 

Jotkut ihmiset näinä aikoina maailmassa kokoontuvat suunnittelemaan, kuinka aiheuttaa kärsimystä ja vahinkoa toisille, toiset kokoontuvat suunnittelemaan, kuinka saada aikaan jotain hyödyllistä ja käyttökelpoista.

 

HYVÄ MOTIVAATIO ILMAN KIINTYMISTÄ

Ei ole tärkeää, onko meillä stupa vai ei, mutta tiedän, että se on hyvin hyödyllinen niille, joilla on sellainen omassa maassaan. Intiassa, Nepalissa ja muissa Aasian maissa stupa on kohtaamispiste, joka tuo näkyviin ihmisten parhaan puolen: heidän hyvän motivaationsa ja toiveensa tehdä jotain hyvää.

 

MAAPALLO ON ONNETON

Sanomme, että näinä pimeinä aikoina ilmastonmuutos vaikuttaa maapallolla. Jotkut alueet kärsivät kuivuudesta, maa palaa poroksi. Toiset alueet kärsivät tulvista, ja vesi vie maan mennessään. Elementit ovat niin voimakkaita, ettei ihmisellä ole keinoja vaikuttaa niihin. Me väitämme, että jos elementit ovat tasapainossa, sateet tulevat ajallaan ja hurrikaanit pysyvät poissa. Kuivuus ja hurrikaanit ovat maapallon tapa kertoa meille, että se ei ole onnellinen. Se mitä teemme ei tee maata iloiseksi. Näin se näkyy, ja meidän pitää kuulla sen viesti.

 

MIKSI SE ON ONNETON?

Koska eräissä maanosissa poltetaan niin paljon polttoaineita, että maapallo lämpenee. Joissain paikoin kaikki on saastunutta. Joka paikassa on roskia.

 

MEIDÄN PITÄISI OLLA TERVEITÄ JA ILOISIA MUTTA EMME OLE

Matkalla Tiibetissä ajoimme Lhasaan vievää tietä. Lentokentältä alkaen joka paikassa lojuu muovikasseja täynnä roskia – pitkin vuorten rinteitä. Luulisin, että kiinalaiset jättivät roskapussinsa tien varteen ja tuuli vei ne mennessään laitumille. Jos jakit, lehmät tai lampaat syövät jätteitä, ne kuolevat. Vaikka olemme niin edistyneitä nykyisin monessa asiassa, emme ole terveitä fyysisesti emmekä psyykkisesti. Syömme paljon lääkkeitä, käymme lääkärissä, meillä on monenlaisia mukavuuksia ja meidän pitäisi olla mitä terveimpiä ja onnellisimpia ihmisiä. Mutta emme ole.

 

MIKSI ME OLEMME ONNETTOMIA?

Miksi? – Koska maa ei ole onnellinen. Mistä sen tietää? – Koska joka päivä näemme, miten elementit aiheuttavat vahinkoa eri puolilla maailmaa.

 

STUPAN TARKOITUS ON TASAPAINOTTAA ELEMENTTEJÄ

Stupan päätarkoitus on saada elementit tasapainoon. Jos se on rakennettu oikeaan paikkaan, se kanavoi maailman energiavirtoja ja säätelee niitä alueellisesti.

 

JOS TODELLA VÄLITÄMME ITSESTÄMME JA MAASTA, MEIDÄN PITÄISI TODISTAA SE…

…liittymällä stupien rakentajiin. Tietäminen ja tekemättä jättäminen ei riitä. Kun tietää, eikä sittenkään tee, se ei todella ole tarpeeksi hyvä. Ihmisolentoina meidän tulisi tehdä kaikkemme, että saavuttaisimme tärkeän päämäärän.

 

YHDISTETYIN VOIMIN, YHTEISIN VAROIN JA YHTEISEEN PÄÄMÄÄRÄÄN PYRKIEN KAIKKI OLENNOT YHDESSÄ HYÖTYVÄT.

 

Otteita Kenting Tai Situpan puheesta

Skotlannissa Samye Lingin luostarissa vuonna 1990

 

Tämän ihmisrodun jäseninä olemme innokkaita väittämään, että olemme hyvin älykkäitä ja parempia kuin kukaan muu maan pinnalla. Se on aivan totta tavallaan, mutta toisaalta me itse luomme itsellemme paljon ongelmia älymme tähden. Me todella tarvitsemme kaiken mahdollisen tuen sellaisilta esineiltä kuin rukousmyllyt ja patsaat ja stupat ja korkeiden tai valaistuneiden olentojen rukoileminen. Mitkä tahansa näistä. Meidän täytyy tehdä kaikki voitavamme rukoillaksemme maailmanrauhaa. Ajallista rauhaa ensin ja absoluuttista rauhaa myöhemmin.

 

Tähän projektiin liittyen haluaisin puhua teille stupista. Yleensä ottaen stupa edustaa Buddhan mieltä. Patsas edustaa Buddhan kehoa, kirjat, opetukset ja kirjoitukset edustavat Buddhan puhetta, ja stupa siis edustaa hänen mieltään. Me rakennamme suuret stupat ulkosalle. Muissa maissa kuten Japanissa näette patsaita ulkona, mutta meidän perinteessämme ette näe patsaita ulkona lukuun ottamatta niitä, jotka on kaiverrettu kallioon vuorilla. Ne eivät ole kolmiulotteisia vaan suuresti maalauksen kaltaisia, kaiverrettu suoraan vuorenseinämän tasaiseen kohtaan. Niitä lukuun ottamatta ette löydä patsaita ulkona. Mutta stupat rakennettiin ulos.

 

Pieniä stupia näette alttareilla, ja jotkut stupat, jotka on tarkoitettu hautakammioiksi joissa säilytetään ruumista, suurten opettajien hautakammiot, ne on sijoitettu sisätiloihin. Perinteisen stupan löydätte kuitenkin useimmiten ulkosalta. Sen vertauskuvallinen puoli on: Buddhan mieli on rajaton, se on aivan kuin avaruus, mikään sen sisällä tai ympäristössä ei vaikuta siihen. Sen tähden stupa, sen kaikki aspektit, jokainen muoto, jolla on merkitystä kyseisen stupan ulkonäköön ja mittoihin, on rakennettava kunnolla. Niin se vaikuttaa tilaan kuten Buddhan mieli. Ja se vaikuttaa ihmiseen: kuka vain tuleekin tämän tilan koskettamaksi, häneen jää siitä jonkinlainen psykologinen, älyllinen ja myös fyysinen vaikutus. Ja tuon vaikutuksen tulisi olla Buddhan mielen vaikutus, jonka tulisi ilmetä viisautena, ymmärryksenä, onnellisuutena, myötätuntona, hartautena jne.

 

Siksi hyvän ja suurikokoisen stupan rakentaminen Samye Lingiin on hieno asia ja hyvin arvokasta. Mielestäni Skotlanti ylimalkaan on hyvin kaunista ja mielestäni maalla itsellään on jotakin stupalle luonteenomaista, vaikkakin se on tasainen eikä korkea kuten stupa. Mutta jotenkin täällä on sellainen luonto, että ihmiset ovat aikalailla maan pinnalla ja onnellisia mielenlaadultaan ja hyvin ystävällisiä kaikille, jotka heidän elämäänsä tulevat. Kaikki tämä on tietysti hyvin hyvä. Mutta sitten, jos meillä on täällä stupa, se auttaa lisää ja toivon mukaan aikaansaa siunauksen muulle maailmalle.

 

Annan teille esimerkin. Tiibet oli hyvin hankalaa seutua 1000 vuotta sitten. Siellä vallitsi raskas tietämättömyys ja karma. Siksi niillä suurilla mestareilla, jotka toivat buddhalaisuuden Tiibetiin, oli suuria vaikeuksia auttaa tiibetiläisiä ymmärtämään ja arvostamaan buddhalaisuutta. Nämä olivat hyvin tietämättömiä. Minun isovanhempani 1000 vuotta sitten. Sen tähden todellinen hyöty Buddhan opetuksista ei ollut todella luonnollista noille ihmisille ja monet hukkasivat tilaisuuden. Monet jopa saivat aivan vääriä käsityksiä.

 

Suuret mestarit, jotka tulivat sinne, rakensivat lukuisia stupia joka puolelle Tiibetiä. He näkivät Tiibetin pinnanmuodostuksen olevan kuin ihmiskeho. He löysivät Tiibetin ylängöltä kaksitoista suurta pistettä, jotka olivat akupunktiopisteiden kaltaisia. Ja ainoa tie auttaa kansaa, ihmisiä yleensä ja tiibetiläisiä erityisesti, oli rakentaa stupa jokaiseen noista kahdestatoista pisteestä. Sen siunauksen voimalla Buddhan kallisarvoinen opetus, ajaton viisaus, oli ihmisten hyvin helppo ymmärtää ja kuka tahansa voi hyötyä siitä. Se juurrutettiin planeetan tasangolle, Tiibetiin. Nämä kaksitoista stupaa ovat hyvin korkeasti kunnioitettuja pyhiinvaelluskohteita tiibetiläisille. Alue, jolla ne sijaitsevat kattaa monia satoja maileja. Sanokaamme Shinghain valtion rajoilta Intian rajalle.

 

Tiibetinbuddhalaisille sillä on historiallista merkitystä, että on oikeat mittasuhteet, kunnollinen pyhitysseremonia. Suurikokoinen hyvä stupa, joka rakennetaan Samye Lingiin tulee olemaan hyvin merkityksellinen. Joten toivon, että tämä projekti alkaa pian ja se saatetaan päätökseen ja projektista hyötyvät ihmiset Samye Lingissä sekä myös ne, jotka eivät tiedä Samye Lingistä mitään. Minulle on todella suurin bonus se, että ne, jotka eivät tiedä meistä mitään voivat hyötyä meistä. Ja edes hyödyttyään he eivät tule tietämään meistä. Minusta se on todella hienoa. Tietenkin, jos he tulevat tietämään meistä, me emme pane pahaksemme, meillä on enemmän ystäviä. Mutta stupa ja rukousmylly ym. hyödyttävät sellaisella tavalla.

 

 

 

Stupien rakentaminen Samye Lingissä Skotlannissa  

  

Stupa kuvaa Buddhan puhdasta mieltä, ja jokainen kohta stupan rakenteessa osoittaa polkua valaistumiseen. Stupan rakentaminen on tehokas menetelmä karman puhdistamiseksi, esteiden poistamiseksi valaistumisen tieltä ja henkisten ansioiden keräämiseksi. Se auttaa oivalluksen syntymisessä ja antaa meille kyvyn vapauttaa kärsivät olennot, joita on rajattomasti, johtaa heidät valaistumisen verrattomaan onneen, mikä on elämämme lopullinen tarkoitus.

 

Kun stupan paikka on valittu tehdään pujia (rukouksia) ja pyydetään myös paikallisten luonnonhenkien hyväksyntää rakentamiselle. Kaikilla työssä mukana olevilla täytyy olla oikea motivaatio, jotta stupa todella säteilee Buddhan puhdasta mieltä.

 

Tiibetiläisessä perinteessä jokainen stupa rakennetaan nelikulmaiselle perustalle, ns. leijonavaltaistuimelle. Neljä sivua edustaa valaistumisen perustana olevia mielen ominaisuuksia: rakkautta, myötätuntoa, iloa ja puolueettomuutta. Nelikulmainen muoto vastaa maaelementtiä. Tämä perusta täytetään perinteisesti kallisarvoisin kivin, arvokkain kirjakääröin ja pyhäinjäännöksin. Leijonavaltaistuimen päälle rakennetaan viisi porrasta, jotka kuvaavat mielen kehittymistä kohti valaistumista. Jokainen askelma jakautuu kahteen osaa, ja näin saadaan yhteensä kymmenen tasoa, jotka kuvaavat bodhisattvatasoja.

 

Portaiden päälle tulee pyöreä muoto, nimeltään bumpa. Se kuvaa vesielementtiä. Se voi isoissa stupissa toimia pyhäkköhuoneena, pienemmissä se täytetään buddhan mielen vertauskuvilla kuten jalusta. Bumpa kuvaa muodon maailman seitsemäätoista tasoa.

 

Sen päällä on kolmetoistakerroksinen spiraali, jonka kartiomainen kolmikulmaisuus on tulielementin symboli. Stupan huippuna on tuulielementin vertauskuva, joka muistuttaa kuunsirppiä ja sen päällä avaruuteen häipyvä pisaramuoto, nada. Kartio ja ornamentit sen huipulla kuvaavat muodottoman maailman neljää tasoa.

 

Stupan ulkomuoto ilmentää puhdasta mieltä ja sen sisällön täytyy myös heijastaa sitä. Perinteen mukaan on pidettävä tarkkaa huolta siitä, että stupan sisään asetettavat esineet on valmistettu puhtain mielin ja oikealla tavalla.

 

Stupan keskusakseli, sog shing, elämänpuu, kaiverretaan perinteisesti santelipuusta tai katajasta. Ellei niitä ole saatavilla, kaikki sellaiset puut, joiden hedelmät eivät ole myrkyllisiä, käyvät. Skotlannissa on käytetty mäntyä. Kun puu on valittu, tehdään rukouksia ja pyydetään luonnonhenkien lupaa käyttää puuta. Sen jälkeen täyden luostarivihkimyksen saanut henkilö veistää puusta kartionmuotoisen ja maalaa tai kaivertaa sen pintaan mantroja.

 

On tärkeää, että kaikki stupan rakentamiseen käytetyt ainekset ovat korkealaatuisia. Keskusakselin huippuun tehdään kuva stupasta ja akselin juureen kaiverretaan puolikas vajra. Akselin huippuun ja juureen tehdään myös pieniä kammioita, joihin asetetaan siunattuja pyhäinjäännöksiä, yrttilääkkeitä ja pyhiä kirjoituksia. Elämänpuu kiedotaan sitten kallisarvoisiin kankaisiin ja pystytetään paikalleen leijonavaltaistuimelle. Se ulottuu pituudeltaan stupan huippuun asti.

 

Pyhäinjäännökset, joilla stupa täytetään, kuvaavat mielen puhtautta. Sanotaan, että jos stupa itsessään kuvaa Buddhan kehoa, niin pyhäinjäännökset ovat sen läpi virtaava elämänenergia ja siinä mielessä ulkoista muotoa tärkeämpiä.

 

Pyhäinjäännöksiä on viidenlaisia. Ensimmäinen niistä on tsa tsa -savikuvat, joita painetaan muotilla. Ne ovat stupan pienoismalleja ja tehdään yhtä huolella kuin muukin työ. Samye Lingissä on käytetty paikallista savea, joka on kaivettu maasta rukousten ja uhrilahjojen myötä. Tsa tsa -patsaiden tekijän täytyy olla valanottanut munkki tai nunna tai turvautumisvalan ottanut maallikkoharjoittaja, jolla on kahdeksan päivänmittaista perusbuddhalaista lupausta pidettävänään. Tsa tsa -patsaaseen sisältyvät kaikki Buddhan 84000 opetusta kommentaareineen. Patsaita valmistettaessa lausutaan erityisiä mantroja ja visualisoidaan Buddha. Niiden jalustaan tehdään reikä, joka täytetään rukouksia täyteen kirjoitetuilla paperirullilla.

 

 

 

 

 

Toinen pyhäinjäännösten muoto, joita stupissa käytetään, on itsensä Buddhan kehon jäänteet. Kolmas on palanen Buddhan vaatteiden kangasta ja neljäs valkoinen siru Buddhan luustosta. Sellaisia on vaikea saada. Samye Ling on siunattu sen perustajan, Akong Tulku Rinpochen läsnäololla ja Lama Phuntsokin (kuvassa vasemalla) vierailuin, ja sitä kautta näitä pyhäinjäännöksiä on onnistuttu saamaan. Lisäksi on saatu Guru Rinpochen, Tilopan, Marpan ja hänen pyhyytensä 16. Karmapan kehojen pyhäinjäännöksiä.

 

Viides erityinen stupan sisään laitettava pyhäinjäännös on ote Buddhan puheesta, ns. mantra-pyhäinjäännös. Siihen kuuluvat kaikki Buddhan 84 000 opetusta sekä hänen jälkeensä tulleiden oivaltaneiden mestarien kommentaarit sekä ”viisi suurta mantraa stupia varten”.

 

Kun stupa on valmis ja pyhäinjäännökset paikallaan, se siunataan seremoniallisesti. Paljon suuria lamoja ja mestareita kokoontuu yhdessä sanghan, retriittiläisten ja maallikkoharjoittajien kanssa lausumaan rukouksia.

 

Stupan hyöty säteilee kauas ja kestää läpi aikojen. Rakentaminen on hyvä teko, jonka arvoa on vaikea mitata. Sanotaan, että pelkkä stupasta kuuleminen vapauttaa, saati sitten sen näkeminen, koskettaminen tai ympärikiertäminen. Lännessä stupien rakentaminen on vielä aivan uutta, mutta niiden tuoma inspiraatio varmasti koskettaa kaikkia. Stupan kaavakuva

 

 

Suuren stupan pyhittämisseremonia Samye Lingissä

3. elokuuta 2000, Consecrating the Stupa -videon transkriptio

                                                           

Lama Yeshe Losal: Tahdon ajatella, että tämä stupa tulee olemaan hyödyksi koko ihmiskunnalle ja toivon, että sen pelkkä näkeminen jo olisi hyödyksi kaikille, huolimatta siitä, mitä uskontoa tai perinnettä kukin seuraa.

 

Tahtoisin myös kiittää jokaista, joka on auttanut meitä; monet ovat tehneet ruumiillisesti kovaa työtä ja monet ovat myös antaneet varoja. Kiitän siis kaikkia teitä ja myös projektiin osallistuneita järjestöjä.

 

Ken Holmes: Tänne on tänään kokoontunut 600 – 800 ihmistä, jotka kantavat huolta maailman tilasta, suuri joukko hyväsydämisiä ihmisiä. Paikalla on myös lamoja ympäri maailmaa, ei vain tiibetiläisen perinteen edustajia, vaan myös muiden perinteiden, ja on hienoa nähdä teidät kaikki täällä.

 

Minun ei tarvinne kertoa teille, mikä erityinen paikka tämä on; tämähän on Samye Ling, “paikka jota ei voi edes kuvitella”. Täällä toteutui paikan perustajan, Akong Rinpochen, toive, ja viime vuosina sitä on käytännössä tukenut myös Lama Yeshe Losal. Teemme työtä niin monilla tahoilla, että sitä on vaikea kuvata tai käsittää: buddhalaisuuden nimissä, mielenrauhan saavuttamiseksi terapian avulla ja hyväntekeväisyytenä Rokpan kautta. Tämä on paikka, jossa toiminta on vilkasta, kuten varmasti tiedättekin.

 

Akong Rinpoche: Yritän kuvata rakennelmaa, jota tiibetiksi kutsutaan nimellä chörten, englanniksi stupa [kerrostemppeli]. Se on ulkoapäin kaunis, ja siitä tulee vielä kauniimpi tulevaisuudessa. Meille tiibetinbuddhalaisille tärkeintä kuitenkin on, mitä se sisältää.

 

Olipa kyseessä hengellinen tai maallinen asia, sisältö on aina ulkoista muotoa tärkeämpi. Tässä kallisarvoisessa chörtenissä on monia arvokkaita pyhäinjäännöksiä Buddhalta itseltään. Voin ilokseni kertoa, että olemme onnistuneet saamaan paljon pyhäinjäännöksiä Burmasta, Ceylonilta ja Tiibetistä, mm. Buddhan vaatteiden paloja ja muita erivärisiä pyhäinjäännöksiä, jotka moninkertaistuvat, kun ne laitetaan oikeaan paikkaan.

 

Kyse ei ole rahallisesta arvosta, vaan henkisestä arvosta ja paikoista, joilla on voima parantaa kuka tahansa, joka menee sellaiseen paikkaan ja tahtoo parantua. Tällainen chörten on hyvin hyödyllinen, vaikka ei uskoisi mihinkään buddhalaisiin opetuksiin. Jos uskoo, voi kiertää sen ympäri ja siitä on hyötyä.

 

Emme ole rakentaneet tänne omaksi hyödyksemme. Chörten sisältää monia arvokkaita mantroja, joiden uskotaan auttavan sopusoinnun luomiseksi maailmaan. Tavoitteena on luoda rauha kansakuntien välille ja uskontokuntien välille. Se ei ole vain Samye Lingin etu vaan kaikkien etu, uskoipa stupien tehoon tai ei. Tämä on lahjamme koko kansakunnalle.

 

Voimme hyötyä stupasta kuoltuammekin. Se on rakennettu siten, että kuolleiden tuhkauurnia voidaan asettaa tänne. Paikkoja on noin tuhat. Jos tahtoo, että prosessi etenee buddhalaisittain oikein, joku voi tehdä powan ja rukoilla, ja arkku voidaan tuoda tänne 1 – 2 yöksi, ennen kuin ruumis tuhkataan.

 

Stupa ei ole vielä aivan kokonaan valmis. Keräämme edelleen varoja ja yksi tapa kerätä niitä on pyhiinvaellusmatkat Nepaliin ja Tiibetiin. Monista on myös hyvä tehdä pyhiinvaellus Samye Lingistä Holy Islandille ja takaisin. Toivonkin, että tulette ja viihdytte täällä piknikillä aina sään salliessa. Oikein paljon kiitoksia kaikille avusta.

 

 

Kahdeksan stupaa

 

 

 

 

 

 

Buddhan syntymää juhlistava lootuksen nupun stupa

Kun Buddha, shakyoiden perintöprinssi, syntyi kuukalenterin neljännen kuun seitsemäntenä päivänä vuonna 563 eKr. Lumbinin hyväenteisessä puistossa Kapila Vastussa, hänen isänsä kuningas Suddhodana rakennutti Lumbiniin stupan. Tulkoon siitä palvomisen arvoinen, vapauttakoot se kenet tahansa, joka sen näkee, koskettaa sitä, kuulee siitä tai muistaa sen.

 

 

 

 

 

 

 

Valaistumisen stupa

Kun Buddha 35-vuotiaana saavutti valaistumisen bodhipuun alla Bodhgayassa, maailman keskipisteessä, kuningas Bimbisara rakennutti stupan Rajgiriin. Tulkoon siitä palvomisen arvoinen, vapauttakoot se kenet tahansa, joka sen näkee, koskettaa sitä, kuulee siitä tai muistaa sen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dharman pyörän kääntämisen stupa

Buddha käänsi Dharman pyörää ensimmäisen kerran 35-vuotiaana Varanasin metsässä opettamalla Neljä jaloa totuutta. Hänen viisi erinomaista oppilastaan rakensivat silloin stupan. Tulkoon siitä palvomisen arvoinen, vapauttakoot se kenet tahansa, joka sen näkee, koskettaa sitä, kuulee siitä tai muistaa sen.

 

 

 

 

 

 

Suuri ihmeiden stupa

50-vuotiaana Buddha teki käsittämättömiä ihmeitä Sravastissa kuukalenterin ensimmäisen kuun viitenätoista ensimmäisenä päivänä ja voitti kielteiset voimat ja vääräuskoiset. Sen muistoksi licchavilaiset rakensivat Sravastiin stupan. Tulkoon siitä palvomisen arvoinen, vapauttakoot se kenet tahansa, joka sen näkee, koskettaa sitä, kuulee siitä tai muistaa sen.

 

 

 

 

 

 

 

Tushitan taivaasta laskeutumisen stupa

Kun Buddha oli 52-vuotias hän vietti kesäretriitin ajan Tushitan taivaassa ja opetti äitiään korvatakseen hänelle hänen ystävällisyytensä. Buddha laskeutui takaisin maan päälle intialaisessa Sarankasyan kaupungissa. Sen muistoksi paikalliset ihmiset rakensivat Vaishaliin stupan. Tulkoon siitä palvomisen arvoinen, vapauttakoot se kenet tahansa, joka sen näkee, koskettaa sitä, kuulee siitä tai muistaa sen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanghan yhdistämisen stupa

Kun Buddha asui Rajaghassa Veluvanan bambulehdossa, hän yhdisti uudelleen sanghan, jonka Devadatta oli saanut riitaantumaan. Magadan asukkaat rakensivat silloin stupan Rajgiriin. Tulkoon siitä palvomisen arvoinen, vapauttakoot se kenet tahansa, joka sen näkee, koskettaa sitä, kuulee siitä tai muistaa sen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaiken voittava stupa

Kun Buddha oli 80 vuoden ikäinen, hän ilmoitti Vaishalissa siirtyvänsä nirvanaan. Maallikko-oppilaansa Tsunan pyynnöstä hän kuitenkin pidensi elämäänsä kolmella kuukaudella. Taivaalliset olennot rakensivat stupan Vaishaliin. Tulkoon siitä palvomisen arvoinen, vapauttakoot se kenet tahansa, joka sen näkee, koskettaa sitä, kuulee siitä tai muistaa sen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parinirvana stupa

Kun Buddha viivytti nirvanaan siirtymistä Kushingarassa, malat rakensivat stupan. Tulkoon siitä palvomisen arvoinen, vapauttakoot se kenet tahansa, joka sen näkee, koskettaa sitä, kuulee siitä tai muistaa sen.

 

 

 

PYHIINVAELLUKSET: NJAMSO- sponsorimatkat

(njamso on tiibetin kieltä ja tarkoittaa rakentaa uudelleen, suojella)

Pyhiinvaellukset Nepalin ja Tiibetin luoliin, laaksoihin ja pyhille vuorille. Historiallisten kohteiden restaurointia idässä ja stupien rakennusta lännessä.

 

"Missä joku pyhimys on elänyt, se paikka on pyhä. Vaikka emme tuntisi sitä, siunaus viipyy paikalla ja koskettaa ohikulkijaa. Saamme voimaa käymällä näissä paikoissa, koska ihmiset, joilla on puhdas sydän rukoilivat siellä, ja koska he omistivat rukouksensa kaikkien hyväksi. Vaikkei uskoisi siunaukseen, niin Tiibetin ja Nepalin vuoristoilma on puhdasta. Kävely ja raikkaan ilman hengittäminen vahvistaa kehoa ja matkan haasteet kasvattavat ihmisenä."  

- Akong Tulku Rinpoche

 

Kailasvuori

Varoja stupien rakentamiseksi Skotlantiin on kerätty vuodesta 1996 avustuksin ja pyhiinvaelluskohteisiin järjestetyin sponsorimatkoin. Sen lisäksi Akong Rinpoche on pyytänyt stupaprojektia hankkimaan varoja Tiibetin pyhien paikkojen jälleenrakentamiseen ja viisauteen liittyvien perinteiden suojelemiseen ja tukemiseen kaikkialla missä se on mahdollista. Toimistotyöt hoidetaan vapaaehtoisvoimin ja lahjoitetut varat käytetään suoraan kohteisiin.

Njamso pyhiinvaellusmatkat suunnitellaan antamaan vaeltajalle tietoa ja suora kokemus perinteellisestä kulttuurista. Opas johdattaa vaeltajan henkisen tiedon lähteille ja kertoo niiden seutujen kulttuurista, joiden halki reitti kulkee, sekä auttaa yhdistämään pyhiinvaellusmatkan kokemukset arkielämään. Osallistujat puolestaan keräävät rahoitusta stupa-projektiin.

Projektiin liittyvät stupat:

  • Yksi suuri (n.21 metriä korkea) stupa Samye Lingin rauhanpuutarhassa Skotlannissa
  • 16 pienempää stupaa reunustamassa sisääntuloväylää
  • Yksi suuri valaistumisen stupa Holy Islellä Skotlannissa
  • Kahdeksan pienempää stupaa laiturin vieressä Holy Islellä
  • Stupa Arranin saarella Skotlannissa
  • 30 jälleenrakennettavaa stupaa TaNa luostarissa Itä-Tiibetissä Lingin Gesarin muistoa kunnioittaen
  • Marpa Lotsawan ja Jetsun Milarepan elämään liittyvien pyhien paikkojen kunnostaminen Keski-Tiibetissä

Pyhiinvaellus Tiibetiin elokuussa 2012: Footprints of the Karmapas

 

ROKPA järjestää pyhiinvaelluksen moniin sellaisiin kagyu-luostareihin, jonne turistit tai paikalliset asukkaatkaan eivät pääse. Näiden paikkojen säilyttäminen osana tiibetiläistä kulttuuria on ROKPAlle tärkeää. Matkalaisia pyydetään keräämään varoja näihin kohteisiin £2,000 arvosta keräystilillemme. Lisätietoja englanniksi (pdf)

 

Matka tiibetiläisestä kulttuurista ja henkisistä paikoista kiinnostuneille 2011

 

ROKPAn työ tiibetiläisalueella keskittyy varattoman väestönosan koulutukseen ja terveydenhoitoon. Pienenä, mutta erittäin tärkeänä osana työtämme on tiibetin kielen ja kulttuurin säilyttäminen.

 

Heinäkuussa 2011 Catherine Brown, ROKPA Internationalin luottamushenkilö, kutsuu matkalaisia mukaansa Kiinan tiibetiläisalueille, paikoille jolla on historiallista ja henkistä merkitystä. Tarkoituksena on kerätä varoja ROKPAn kulttuurityöhön. Varoilla tuetaan tiibetiläistä käsityötaitoa, luostarikoulutusta ja historiallisten paikkojen säilyttämistä.

 

Matka on ainutlaatuinen, sillä ROKPAn työ alueella antaa meille mahdollisuuden vierailla monilla pyhillä paikoilla, jotka eivät tavallisesti ole turisteille avoinna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ensimmäinen Karmapa Dusum Khyenpa teki tämän kuvan perheelleen. Sitä säilytetään 1. Karmapan synnyinpaikassa. Kuva © Catherine Brown

 

 

Käymme useiden Karmapoiden synnyinseuduilla, kiipeämme pyhille vuorille, vierailemme luostareissa ja luolissa, missä mestarit ovat mietiskelleet. Matkan kohokohtana on käynti Parkhangin painotalossa Dergessä, jossa on paljon puisia painolaattoja. Niihin on kaiverrettu buddhalaisia opetustekstejä, ja jotkut on tehty ROKPAn lahjoittamilla varoilla.

 

Karmapoilla on valtava merkitys tiibetiläisille ja myös kasvavalle joukolle länsimaalaisia. He ovat tiibetiläisen kulttuurin symboleja ja heillä on suuri hengellinen ja historiallinen merkitys.

 

Matkustusluvista riippuen pääsemme ehkä käymään myös Chamdossa sijaitsevissa pyhiinvaelluskohteissa ja kiipeämään pyhän Kawa Karpon huipuille. Ohjelmaa ei ole tältä osin lyöty vielä lukkoon, mutta kiinnostavia matkakohteita on paljon ja aikataulu on tiukka.

 

Osallistuminen

 

Pyydämme, että jokainen osallistuja kerää £2000 suuruisen lahjoituksen ROKPAn tiibetiläisalueiden kulttuurihankkeita varten. Varat käytetään käsityöläisten koulutukseen ja turismin lisäämiseen köyhillä paimentolaisalueille. Matkakustannuksista turistiluokan lento Amsterdamista Chengduun maksaa arviolta £3000 - £3500.

 

Jos olet kiinnostunut matkasta ja haluaisit lisätietoa, täytä matkan hakemuslomake ja lähetä se sähköpostilla osoitteeseen catherineabrown@btinternet.com. Matkakuvaus englanniksi

 

 

Pyhiinvaellusmatkat 2007 - takaisin kotona

 

Ensimmäinen vaellus kesäkuussa on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua Tiibetin kulttuuriperintöön Khamin kauniissa maisemissa.  Siellä sijaitsee Rokpan tukema Kanzen koulu, Palyulin luostari ja Degen painotalo, jossa dharmatekstejä on painettu puusta kaiverretuin painolaatoin monta vuosisataa.


Toinen vaellus tehdään pääsiäisenä Nepaliin Annapurnan alueelle, missä on myös hyvin kaunista. Paluumatkalla Kathmanduun vieraillaan Rokpan naisten työpajassa ja orpokodissa.

 

Seikkailu Tiibetissä

 

Rokpa tarjoaa sponsoreilleen mahdollisuuden osallistua vaellukselle Itä-Tiibetissä kesäkuussa 2007. Khamin alueen kulttuuri on vaarassa hävitä, koska alueelle muuttaa paljon väkeä muualta. Joissakin paikoissa tiibetiläiset ovat jopa unohtaneet oman kielensä. Matkaan lähtijät keräävät varoja, jotka käytetään häviävän kulttuuriperinnön säilyttämiseen.

 

Rokpan järjestämä matka alkaa 14. kesäkuuta Chendusta ja sinne palataan 6. heinäkuuta. Eurooppalaisten yhteislähtö on Lontoosta 13.6. ja paluu 7 – 25.7. Reitti kulkee läpi korkealla sijaitsevien vuoristosolien, paimentolaisten laidunmaiden, metsäisten polkujen ja kaiken kaikkiaan hyvin monimuotoisen ja vaikuttavan maiseman.

 

Vierailemme tiibetiläisissä kaupungeissa ja luostareissa, mm. Kanzessa, Palyulissa, Degessä, sekä Palpungin ja Dolma Lhakangin luostareissa. Samalla on mahdollista käydä tutustumassa moniin Rokpan tukemiin kouluihin ja terveysasemiin.

 

Tämä on hieno matka seikkailuhenkisille ja niille, jotka rakastavat suuria tasankoja ja tahtovat tietää enemmän Tiibetin ikivanhasta kulttuurista. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua paikkoihin, joissa buddhalaisuus on ollut vahvasti juurtuneena ja missä sen opettajat kehittivät eri perinteitä.

 

Retken järjestää Trans Himalaya, joilla on yli 10 vuoden kokemus matkanjärjestäjänä Tiibetin ylätasangolla. Kokeneet englanninkielentaitoiset paikalliset oppaat johtavat vaellusta.

 

Takaisin kotona

 

Matka Tiibetissä onnistui yli odotusten. Matkalaiset näkivät Tiibetiä tuhansien kilometrien matkalta kulkiessaan ylös ja alas kiemurtelevia teitä pitkin. Korkein kohta oli Dolma Lhakangin luostari 5000 metrin korkeudella merenpinnasta. Joka paikassa minne matkalaiset menivät, he kohtasivat suurta vieraanvaraisuutta. Kesälomista huolimatta oli kiinnostavaa käydä myös kouluissa, kuten Kanzen tyttökoulussa ja Palyulin orpolasten koulussa, missä lapset viettävät loma-ajatkin siksi, että koulu huolehtii heistä ympäri vuoden. Lisäksi käytiin  mm. Trorun tiibetiläisen lääketieteen klinikalla ja Dergen kuuluisassa painotalossa ja luostarissa.

 

 

Seikkailu Nepalissa

 

Nepal on köyhä, mutta sen kansa on lempeää, luovaa ja lahjakasta. Naisten elämä on kuitenkin raskasta ja Rokpa auttaa siellä erityisesti hylättyjä vaimoja ja heidän lapsiaan. Lahjoitusvarat joita keräät, vastineena fyysinen ponnistelusi tällä vaelluksella, tukevat kolmea projektiamme Kathmandussa – talvista katukeittiötä, naisten työpajaa ja lastenkotia, jossa asuu 50 entistä katulasta.

 

Tämä viisipäiväinen vaellus kulkee kauneudestaan kuuluisan Annapurnan alueella. Täällä ovat maailman korkeimmat vuorenhuiput, vain muutamien kilometrien päässä pohjoisessa. Näe, miten Mansalun huippu kimmeltää alla olevan järven pintaan ja aamuauringon ensimmäiset säteet heijastuvat Machhapuchharen (Kalanpyrstön) huipulta.

 

Retki ajoittuu vehreiden rhododendron-metsien ja villikukkien parhaaseen kukinta-aikaan. Lähdemme Heathrown lentokentältä lauantaina 31. maaliskuuta ja palaamme tiistaina 10. huhtikuuta 2007.

 

Vaelluksen organisoija on eettisesti toimiva CAT treks. Vuoden 2006 vaeltaja kertoo kokemuksistaan näin: "Oli erityinen onni ja etuoikeus päästä näkemään toisenlainen maailma, ja Cat treks huolehti työntekijöistään yhtä paljon kuin nämä meistä. Kohokohta oli vierailumme Rokpan lastenkodissa, jossa yhteisön jäsenet tukevat toisiaan esimerkillisesti."

 

Kun et ole vaeltamassa, yövyt mukavuuksin varustetussa hotellissa Kathmandussa, jossa kuuma kylpy odottaa väsynyttä kulkijaa.

 

Ilmoittautumiset ja lisätiedot englanniksi:

 

charity@RokpaUK.org  

www.RokpaUK.org

Tel: 013873 73232 Ext 3.

Tai kirjoita: Rokpa UK. Kagyu Samye Ling, Eskdalemuir, LANGHOLM, DG13 0QL

 

Pyhiinvaellus Akong Rinpochen omaan luostariin Tiibetissä kesällä 2008 

Huom. vaellus on siirtynyt myöhempään ajankohtaan.

Kirje Lama Yeshe Rinpochelta

Vuosien ajan veljeni Choje Akong Tulku Rinpoche on tehnyt työtä Tiibetissä perustaen kouluja ja terveysasemia ja rakentaen luostareja uudelleen. Vaatimattomuudessaan hän on jättänyt oma luostarinsa viimeiseksi, tähän mennessä hänellä ei ole ollut mahdollisuuksia auttaa oman luostarinsa väkeä. Hiljattain hän sai hiukan varoja luostarinsa uudelleen rakentamiseen, ja työ saadaan toivottavasti päätökseen kesällä 2008.

Ennen vanhaan Tiibetissä luostarit pitivät huolta sanghasta. Kommunistihallinnon myötä kaikki luostareiden varallisuus kuitenkin takavarikoitiin. Vaikka ns. uskonnonvapaus nyt vallitseekin, munkeilla ja nunnilla ei ole toimeentulomahdollisuuksia.

Siksi olen yhdessä muutamien Akong Rinpochen oppilaiden kanssa päättänyt auttaa varojen keruussa. Tarkoituksena on perustaa jokin liikeyritys Chamdoon, Khamin maakunnan pääkaupunkiin. Sen tuloilla sangha voisi ostaa peruselintarvikkeensa.

Varoja suunnitellaan kerättäväksi pyhiinvaellusmatkan yhteydessä. Tarkoituksena on matkustaa Dolma Lhakangin uuden temppelin avajaisiin kesällä 2008. Pyydämme, että jokainen matkaan lähtijä lahjoittaisi vähintään tuhat englannin puntaa (noin 1450 euroa) projektiin matkakustannustensa lisäksi. Jos voit lahjoittaa enemmän, se on erinomaista. Yhdistäkäämme voimamme, jotta voimme auttaa Rinpochen oppilaita Tiibetissä.

Tarkka matkasuunnitelma ja matkan hinta julkaistaan vuoden 2006 lopulla. Nämä ovat ennakkotietoja, jotta voitte ryhtyä valmisteluihin.

Lama Yeshe Losal Rinpoche
Kagyu Samye Lingin luostarin apotti

Chöje Akong Tulku Rinpoche kertoo luostaristaan Dolma Lhakangista Tiibetissä (elokuu 2005)

Kysymys: Rinpoche, kuvailisitteko luostarianne?

"Vanha Dolma Lhakang, joka oli olemassa ennen vuotta 1959, sijaitsi hyvin korkealla vuoristossa, puurajan yläpuolella. Se on erittäin kylmää seutua. Uusi temppeli rakennetaan viisi kilometriä alemmas. Ensin ajattelimme rakentaa vanhan luostarin raunioille, mutta sinne ei mene tietä, on niin kylmä ja vesi on haettava kaukaa. Vuori on pyhä, ja jos laajentaisimme luostaria yhtään, joutuisimme tuhoamaan rinnettä. Päätin siksi jättää vanhan paikan ja muuttaa hiukan lämpimämmälle seudulle, jonne on helpommat kulkuyhteydet."

K: Milloin temppeli valmistuu?

"Toivon kovasti, että temppeli voitaisiin vihkiä vuonna 2008. Temppeli itsessään voisi olla valmis, mutta munkkien asunnot, retriittipaikka ja koulu eivät valmistu siinä ajassa."

K: Rinpoche, milloin vierailitte Dolma Lhakangissa viimeksi?

"Taisin olla siellä viimeksi vuonna 1993 tai 1994."

K: Oppilaanne Tiibetissä eivät ole tavanneet teitä vuosiin, mutta meillä täällä lännessä on ollut onni saada oppia dharmaa teiltä. Tuntuu hyvin kohtuulliselta, että osoittaisimme kiitollisuuttamme auttamalla munkkeja ja nunnia Dolma Lhakangissa.

"Niin, toivon sitä. Olen ollut käytettävissänne vuodesta 1967 näihin päiviin asti. Dolma Lhakangissa pääsin vierailemaan vuoden 1959 jälkeen vasta 1983 ja sen jälkeen vuosittain vuoteen 1995 asti. Sen jälkeen oppilaani siellä eivät ole nähneet minua."

K: Rinpoche, ne meistä, joilla on varaa auttaa rahallisesti, mikä olisi paras tapa auttaa? Lama Yeshe mainitsi liikeyrityksen perustamisen, jotta tuki olisi pitkäaikaista.

"Tällä hetkellä on niin, että aina kun munkit rukoilevat, heidän täytyy pyytää ruokaa perheiltään ja tuoda se mukanaan. Luostarilla ei ole tarjota kunnon aterioita eikä sieltä saa myöskään vaatetusta, perheet kustantavat myös asut. Kiinan hallitus on asettanut useita ehtoja luostarivihkimykselle. Ensinnäkin kokelaan on oltava yli 18 vuotta. Toiseksi, hänen toimeentulonsa ei saa olla riippuvainen perheestä eikä yhteiskunnasta. Se merkitsee, että luostarin on kyettävä tukemaan kaikkia munkkejaan ja nunniaan. Meillä on tosiaan myös nunnia. Pyhän vuoren neljään suuntaan sijaitsevilla rinteillä on neljä nunnaluostaria. Kun munkkiluostari on rakennettu, vastuullani on, että jokaisen nunnaluostarin yhteyteen tulee pieni rakennusprojekti ja nunnien toimeentulo järjestetään.

Nykyisin useimmilla luostareilla on liiketoimintaa, esimerkiksi vierastalo tai ravintola lähikaupungissa, tai sitten he pitävät karjaa. Toivon, että minun luostarinikin saavat säännöllisen toimeentulon jatkossa. Kertasumma rahaa ei ole niin hyödyllinen, se pitää sijoittaa johonkin tuottavaan toimintaan."

K: Rinpoche, suunnittelemme nyt pyhiinvaellusmatkaa elokuulle 2008 temppelin vihkiäisiin yhdessä teidän itsenne ja Lama Yeshe Rinpochen kanssa. Mitä tiibetiläisille mahtaa merkitä se, että he tapaavat monia länsimaisia oppilaitanne tällä pyhiinvaellusmatkalla?

"Toivon että he iloitsevat ja tuntevat, että heillä on ystäviä tukemassa Tiibetin ulkopuolella. He näkevät samalla, että en tuhlaa aikaani lännessä ollessani. He näkevät, että ihmiset harjoittavat dharmaa ja osallistuvat retriitteihin, toiset ottavat luostarivalat ja monet henkisesti suuntautuneet ihmiset ovat kiinnostuneita tiibetinbuddhalaisuudesta. Jos he huomaavat sen, olen varma, että he saavat siitä voimaa. Heidän tunteensa siitä, että he ovat ainoita, että buddhalaisuudella ei ole toivoa, häviää."

Akong Tulku Rinpochen haastattelu (Samye Ling 2006)

K: Rinpoche, miten pyhiinvaellusmatkan suunnitelmat omaan luostariinne Dolma Lhakangiin kesällä 2008 ovat edistyneet?

Minusta sitä voi kutsua joko pyhiinvaellukseksi tai juhlaksi. Olemme rakentaneet luostaria uudelleen jo monen vuoden ajan ja Rokpa maksaa kaikki rakentamiskustannukset. Toivon että projekti valmistuu 2008. Numeroa kahdeksan pidetään hyväenteisenä ja koska on vuosi 2008, se voisi olla hyvä vuosi pitää avajaiset.

Lisäksi samalla matkalla ihmiset voivat vierailla niissä luostareissa, joita he pitävät itselleen tärkeinä, esimerkiksi Palpungin luostarissa, johon heillä on yhteys Tai Situ Rinpochen kautta, Karmapan luostarissa Karma Gonissa eli Tsurphussa tai Thrangu Rinpochen luostarissa. On hyvä tietää mistä nämä opettajat tulivat, mitä he tekivät ennen kuin tulivat Eurooppaan. Samalla se kertoo siitä, että he ovat aitoja perinteen mestareita. Siellä näkee taustaa: miten monia sukupolvia ja jälleensyntymiä on ollut, paljonko luostareita, missä ne sijaitsevat ja miten vanhoja ne ovat. Sellainen vakuuttaa.

Toiveeni on, että matkaan lähtijät osallistuisivat jollakin tavoin tulevan luostarin ylläpitokustannuksiin. Juuri nyt rahoitamme rakentamista, mutta sen ylläpitoon, munkkien toimeentuloon, ei ole ollenkaan varoja. Pyyntöni on, että pyhiinvaellukselle osallistuvat antaisivat ₤1000 lahjoituksen, vaikka tämä pyhiinvaellus ei varmaankaan riitä jatkuvaan ylläpitoon. Joka tapauksessa hyötyä on molemmin puolin: luostari saa varoja ja vierailijat oppivat ymmärtämään, mistä heidän opettajansa tulevat; esimerkiksi mistä itse tulen, missä olin aiemmin.

K: Miten munkit ja nunnat tällä hetkellä tulevat toimeen, mistä he saavat ruokaa ja katon päänsä päälle?

Tällä hetkellä he ovat kovin riippuvaisia perheistään. Toivon, että kun menemme sinne vuonna 2008 päätemppeli on valmis. Sitten nunnaluostarit täytyy rakentaa uudelleen. Niitä on neljä ja majoitus on varsin köyhää. Toivon voivani rakentaa pienen pyhäkköhuoneen ja huoneet nunnille. Jos tulette mukaan, näette tilanteen omin silmin. Ja Dolma Lhakangin retriitti on jälleenrakennettava, sitten terveysasema ja munkkien asunnot. Projekti siis jatkuu ja rakennustyötä on jäljellä moneksi vuodeksi.

K: Paljonko munkkeja ja nunnia tällä hetkellä suurin piirtein on?

Nunnien lukumäärä vaihtelee, he kiertävät paikasta toiseen sen mukaan missä on hyvä opettaja. Heidän toimeentulonsa ei ole vakaalla pohjalla, koska he eivät saa paljonkaan ruokaa tai muita tarpeita perheiltään. Heillä ei ole sopivaa majapaikkaa ja heistä tulee kiertolaisia. Munkkeja on tällä hetkellä 50 tai 60.

K: Onko Sechen Kongtrul opettajana siellä?

Kyllä, hän on tällä hetkellä pääasiallinen henkinen johtaja siellä.

Ja siellä on opetuksia ja pujia?

Munkeilla on työvuorolista. Ainakin 13 tai 14 heistä pysyy jatkuvasti luostarissa, joten siellä tehdään jonkin verran dharmaharjoituksia ja opiskellaan. Mutta yksi Dolma Lhakangin luostarin ongelmista on, että se on hyvin kylmä. Ne oppineet apotit, joita on harvakseltaan kutsuttu, eivät ole voineet jäädä sinne pysyvästi, koska talvella asuminen on melkein mahdotonta, ellei ole syntynyt siellä.

K: He eivät siis viivy kauan?

Ikävä kyllä eivät.

K: Vaikka rakennusta ei saataisi valmiiksi vuoteen 2008 mennessä, menemmekö sinne joka tapauksessa?

Kyllä, kyllä, 2008. Mitä sitten onkaan saatu valmiiksi siihen mennessä, juhlimme sitä.

K: Ihmiset haluaisivat tietää, missä kuussa pyhiinvaellus tehdään. On tarpeen suunnitella hyvissä ajoin, jotta voi ottaa tarpeeksi vapaata töistä.

Olen ajatellut elokuuta, mutta silloin on liian kylmä, joten heinäkuu on parempi. En tiedä tarkkaa aikaa, koska jotkut haluavat vaeltaa 5 viikkoa eri luostareissa, toiset tahtovat olla 4 tai 3 viikkoa. Syntyy siis eri ryhmiä ja niitä vetävät eri ihmiset eri paikkoihin. Osallistujat voivat valita minne haluavat mennä ja miten pitkään he viipyvät. Heinäkuussa siis.

K: Mikä olisi paras tapa, jolla voisimme valmistautua juhliin nyt? Mitä tehdä, säästämmekö rahaa avustuksia varten?

Kyllä, rahan säästäminen on yksi asia ja toinen on se, että päättää minne tahtoo mennä ja kuinka pitkäksi aikaa. Kolme, neljä tai viisi viikkoa. Lyhin mahdollinen aika lienee kaksi viikkoa.

Kiitokset, Rinpoche.

Video matkasta Dolma Lhakangiin 2008

Kuvat ja teksti ©Rokpa Trust

Akong Rinpochen kotiluostari Tiibetissä

108 stupaa Tiibetiin

www.stupa.org

kotisivulle