Dhagpo Tashi Namgyal:

Kagyu perimyslinjan intialaiset patriarkat

Buddha Vajradhara antoi paljon tantraopetuksia, mm. Mahamudratilakan, Sri-anavila-tantran ja Raptu Minepe Gyun. Ne annettiin Guhyapatille, joka opetti niitä dakineille Uddiyanassa. Kuningas Visukalpa matkusti Uddiyanaan, sai avainohjeet ja niiden selitykset dakineilta ja toi Intiaan tantrisen mystiikan koko laajuudessaan. Tutkittuaan monia oppilaita hän piti Sarahaa mieleltään kehittyneimpänä, täydellisenä ihmisoppilaana, jonka kohtalona oli valaistua. Avainohjeet saatuaan Saraha saavuttikin oivalluksen ja auttoi sen jälkeen monia ihmisiä, joilla oli onni kuulla hänen olennaisia ohjeita sisältäviä laulujaan. Näin sisimmän oivalluksen perimyslinja alkoi.

Hengellisissä lauluissa puhutaan myös aiemmasta ajasta, jolloin täysin valaistunut Buddha näki, että aika ei ollut enää suotuisa dharman levittämisen. Hän pohdiskeli siirtymistä parinirvanaan ja että näyttäisi pois siirtymiseen liittyvät merkit, kun dharman pyörää oli käännetty kolme kertaa ja eritasoiset opetukset annettu erilaisten tuntevien olentojen tarpeiden mukaan. Kahden bodhisattvan, Manjugoshan ja Avalokiteshvaran pyynnöstä hän matkusti etelään ja opetti dharmaa siellä lukemattomille bodhisattvoille Vidarbhan kaupungissa. Buddha ennusti, että tulevaisuudessa ilmestyy dharmaopettajia, mm. Manjugosha, Avalokiteshvara, Saraha, Nagarjuna ja Savari. Hieman myöhemmin Manjugosha ja Avalokiteshvara inkarnoituivatkin devaputra Ratnamatina ja devaputra Sukhanathana ja siirsivät opetukset Sarahalle. Sanotaan, että Saraha vapautui heti paikalla.

Toisen muistiin merkityn kertomuksen mukaan Ratnamati olisi ollut Buddhan itsensä inkarnaatio ja Sukhanatha Guhyapatin [bodhisattva Vajrapanin] inkarnaatio. Tämä ei ole ristiriidassa edellisen kanssa koska absoluuttisesti täysin valaistuneet olennot ovat Buddhan inkarnaatioita.

Saraha on Intian suurten pyhimysten isä ja hän auttoi heitä vapautumisen tiellä. Saraha välitti opetukset Nagarjunalle, jota pidetään toisena Buddhana. Sekä Saraha että Nagarjuna olivat useimpien suurten intialaisten pyhimysten guruja. Erityisesti Nagarjuna auttoi Sri Savarisvaraa kohti vapautumista. Tämä oli tanssija ja hyvin harras. Joidenkin tekstien mukaan Savari sai olennaiset opetukset myös kahdelta bodhisattvalta ja Sarahalta. He olivat valaistuneet harhanomaista kehoa harjoittaen. Kerrotaan, että nämä mestarit olisivat ilmestyneet onnekkaitten oppilaiden edessä Sriparvatan vuoristoretriitillä (Nagarjunakonda Etelä-Intiassa) vielä joitakin aikoja sitten. Perimyslinjan avulla sellaiset opetukset kuin mahamudran Druppa Dedjin, Nyingpo Korduk, Amanasin 24 osaa ja laajat ytimekkäiden laulujen kokoelmat, dohat, tulivat tunnetuiksi Intiassa.

Monet oppineet ja pyhimykset hämmästelivät olennaisten ohjeitten pätevyyttä ja lähtivät etsimään tämän perinteen guruja. Näin myös oppinut pyhimys Maitripa matkusti etelään Sriparvataan vastoinkäymisiä uhmaten. Kun hän huomasi etsineensä turhaan hän harkitsi itsemurhaa, mutta silloin Savari ilmestyi hänen edessään. Vähä vähältä Maitripa vastaanotti perinteen siirron. Ydinohjeet levisivät laajalle lauluina, joita kutsutaan nimellä doha, datsa, sangchö etc., ja niitä levitti erityisesti intialainen Vajrapani [Gyagar Chakna].

Tilopa oli Cakrasamvaran ja bodhisattva Cittavajran inkarnaatio. Sanotaan, että hän vieraili Akanisthan buddhakentällä harhanomaisessa kehossaan ja kuunteli Buddha Vajradharan syvällisiä dharmaopetuksia niiden koko laajuudessa. Sen seurauksena hänestä tuli tantrisen mystiikan huomattavin mestari, niin kuin sen päävalvoja Vajrapani.

Tilopa järjesti kaikki isätantraan kuuluvat visualisaatiot viideksi eri tasoksi ja äitititantrat neljäksi mudraksi tai kuudeksi osioksi. Sitten hän matkusti Itä-Intian Zahoriin (Bengaliin). Kun väkijoukot kuulivat hänen saarnansa, sadattuhannet ihmiset löysivät tien dakinien luo ja kaupunki jäi autioksi. Tilopa väitti, että hänellä ei ole ihmisopettajaa ja se aiheutti epäilyksiä ihmisten mielissä. Kriitikkoja tyydyttääkseen hän loi vaikutelman yhteydestä maallisiin opettajiin. Hän sai neljä mystistä transmissiota Nagarjunalta, Krsnacaryalta, mahasiddha Lavapalta, and dakini Subhaginilta. Kuunneltuaan muitakin suuria mies- ja naispuolisia opettajia kuten Tengipaa ja Darikaa, jotka olivat Luyipan oppilaita sekä dharmaveljiään Indrabodhia ja Vajraghantaa hän ilmensi vapautumisen tien.

Oli myös suuri mestari Naropa, joka hallitsi sutrat, tantrat, tieteet ja taiteet sekä mystiikan. Hän seurasi enteellistä ohjetta, jonka dakini antoi, Naropa meni Zahoriin etsien Tilopaa. Gurun löydettyään Naropa palveli häntä ja kävi läpi kaksitoista suurta henkilökohtaista koettelemusta. Naropa sai kaikki avainohjeet aivan kuin maljasta olisi kaadettu sen sisältö kokonaisuudessaan toiseen maljaan. Kun hän palasi Magadhaan, hän toi täyttymyksen lukemattomille oppilailleen. Heistä seitsemän oli verrattavissa Naropaan, mm. Maitripa. Oli myös satakahdeksan pyhimystä, mm. Paindapa, 54 naispuolista joogia, jotka saavuttivat puhtaimman olotilan vastoinkäymiset muuntamalla  sekä tuhat naispuolista mystikkoa. Sen lisäksi oli Phamthingpa Nepalista ja suuri kielenkääntäjä Marpa Tiibetistä. Naropa saavutti valaistumisen sateenkaarikehon.

 

 
 

kagyu-perinteen alku

kultainen rukousnauha

kotisivulle